Biologische Wijngaard El Placer in Lelystad

Goede wijn begint met een goede bodem – Flevoland uitstekend geschikt voor wijnbouw

Op een halve hectare bij hun huis in de Groene Velden in Lelystad verbouwen Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael sinds 2000 meeldauwtolerante wijnstokken: 900 van het ras Regent en 500 Rondo. Deze rassen zijn bij uitstek geschikt voor het Nederlandse polderklimaat. 

Johan en Lidwien kwamen per toeval in de wijnbouw terecht. Ze wilden wel gaan samenwonen en wat ruimte om het huis. In Amsterdam waar ze beiden woonden en werkten was dat niet gemakkelijk. Johan had vrienden op een boerderij in de buurt van Lelystad en deze wezen hem op het project de Groene Velden. Zij hadden een optie op een kavel, maar besloten toch langer op de boerderij te blijven. “Toen konden wij hun optie overnemen. We gingen kijken in de omgeving en bij de kavel en dat beviel ons. Ook konden we ons vinden in de voorschriften van de gemeente. Eén van de verplichtingen was dat er een ecologische activiteit op de kavel moest plaats vinden.”

SAMSUNG CSC

Johan is opgeleid als werktuigbouwkundige aan de HTS in Haarlem en studeerde daarna sociologie in Amsterdam. Hij ging werken in de volwasseneneducatie en later in het beroepsonderwijs aan de Hogeschool in Amsterdam. Lidwien werkte ook in de volwasseneneducatie, maar woonde ook acht jaar in Chili, waar veel wijn verbouwd wordt. “Er worden daar veel chemische middelen gebruikt in de wijnbouw, dat mag hier niet en dat willen we ook niet. Toen we ons aan het oriënteren waren voor een activiteit op de kavel lazen we een artikel in de krant over Wijngaard Wageningse Berg. Hier hadden ze nieuwe soorten wijnstokken die niet bespoten hoefden te worden. We hebben ons toen verder georiënteerd op de wijnbouw, cursussen gevolgd in Nederland en Duitsland en besloten druiven te gaan verbouwen, 1350 stokken hebben we geplant in twee fases met familie, vrienden en vrijwilligers. Al na twee jaar hadden we een aardige oogst en na drie jaar een volledige oogst”.   

“Toen wij startten met de wijngaard, waren er nog maar vijftien echte wijnbedrijven. Nu zijn er 175 met een gemiddelde grootte van twee hectare. In 2014 hadden we zoveel ervaring opgedaan in de teelt, dat we er één hectare bij geplant hebben op de bio proefvelden bij de WUR (Wageningen Unversiteit Research) hier in Lelystad. We hebben hiervoor een stichting opgericht met als doel verbreiding van de schone wijnbouw. We doen hier onderzoek naar nieuwe methodes van telen op een puur natuurlijke aanpak. De reden dat we dit doen is dat de wijnbouw één van de meest vervuilende agrarische bedrijfstakken is, met effecten op milieu en gezondheid. Dit vinden wij geen goede gedachte. We zitten nu op 90% zuivere wijn en willen naar 100%.” 

Johan en Lidwien hadden het geluk dat ze in Lelystad konden starten met schone grond, waarop nog nooit met chemische middelen gespoten was. De rassen Rondo en Regent doen het goed op de schone poldergrond en hebben zelden last van ziektes. Eventuele schimmels worden tegengegaan met compostextracten. Dit is goed voor het bodemleven op de akker.  

Overstappen van gangbare wijnbouw naar biologische wijnbouw is bijna onmogelijk, doordat de bodem onder de gangbare wijngaarden al bedorven is en het een onhaalbare kaart lijkt deze weer 100% gezond te krijgen. “Wanneer we de 100% natuurlijk geteelde wijn hebben bereikt, willen we een volgend onderzoek starten naar het schoonmaken van vervuilde wijnbodems met bacteriën, een onderzoeksprogramma dat past in een nieuw soort landbouw, waarbij klimaatneutraal geteeld wordt voor een gezondere aarde en een gezondere mens.” De kennis die ze opdoen tijdens de onderzoeken en proeven willen Johan en Lidwien graag uitdragen.  

Volgens hen kan Nederland en met name Flevoland een grote toekomst krijgen in de biologische wijnbouw. De waterhuishouding is goed op peil, waardoor er niet beregend hoeft te worden. En met de nieuwe snoeimethode gaan planten vier keer langer mee.   

Wijngaard El Placer levert mooie zuivere lekkere wijnen, die hoge scores verdienen bij keuringen in binnen- en buitenland. Naast wijnen maakt El Placer ook likeur en jam. Hiervoor is een speciale pitloze witte terrasdruif aangeplant.  

SAMSUNG CSC

El Placer draagt haar kennis graag over en geeft ook workshops en rondleidingen. Kijk voor meer informatie op https://wijngaardelplacer.nl.  

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl