0°C

ACN Techniek: de vele kennis maakt ons sterk

ACN Techniek B.V. uit Emmeloord is specialist in installatiewerkzaamheden en onderhoud. Zij richten zich op particulieren, bedrijven en de agrarische sector met de specialisaties bloembollen, akkerbouw en vollegronds activiteiten. Zij zijn gespecialiseerd in verwarmingstechniek, ventilatietechniek, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en hebben service en onderhoud hoog in het vaandel staan. Onlangs hebben zij hun werkzaamheden uitgebreid met koudetechniek.

De uitbreiding met mechanische koeling was een logische stap, omdat er vraag was vanuit de klant en warmte- en koudetechniek veel overeenkomsten hebben. Peter Boonen, algemeen directeur, legt uit: “Mechanische koeltechniek lijkt heel erg op verwarmingstechniek en hierin zijn we al jaren gespecialiseerd. Onze warmtemonteurs kunnen dit dus ook. We hebben ons nooit eerder bezig gehouden met koudetechniek, omdat er met chemische koelmiddelen gewerkt wordt en hier van alles bij komt kijken, qua andere technieken en certificaten. Bij mechanische koeling met het natuurlijke koudemiddel propaan is dit anders. Natuurlijk zijn er verschillen. Zo werken we bij warmte met staalleidingen en is de koelleiding van RVS. Maar het engineeren en dimensioneren blijft in principe gelijk.”

Begin 2021 heeft ACN Techniek de eerste koude-opdracht gekregen om de mechanische koeling bij van Bentem Bluefields in Marknesse te vervangen. De bestaande DX-koelinstallatie met R22 wordt vervangen door een Propaan Chiller met het koudemiddel water/glycol.

De Propaanchiller van circa 90kW bevat twee compressoren met ieder een frequentieregelaar. Deze installatie maakt een mengeling van water/glycol koud naar een temperatuur die benodigd is om de bewaarcellen te koelen. Het medium water/glycol wordt opgevangen in een buffervat en middels een transportleiding naar de verdampers gepompt waar door middel van een menginjectie systeem het medium door de verdamper wordt geleid.

Ook wordt de verwarming vernieuwd, de Sercom procesregeling uitgebreid en worden de ventilatoren vervangen door gelijkstroom ventilatoren.

ACN Techniek B.V. is in 2005 opgericht. Het is voortgekomen vanuit de coöperatie CONOP, later ACM, TCN en uiteindelijk Agrifirm. Met hulp van Agrifirm is ACN verzelfstandigd. De oud-directeur van TCN zwaaide tot 2007 de scepter. Daarna kreeg Peter, die vertegenwoordiger was bij het bedrijf de kans de handschoen over te nemen. Deze greep hij met beide handen aan.

Peter Boonen is de zoon van een akkerbouwer, volbracht de middelbare landbouwschool, proefde aan de hogere landbouwschool, maar koos er toch voor te gaan werken bij een bloembollenbedrijf in Creil, zijn woonplaats, met de bedoeling later voor zichzelf te beginnen. Het liep anders. Hij kreeg verkering en stapte bij zijn schoonvader in het bloembollenbedrijf. Later bleek dit voor hem toch niet de goede keus te zijn en ging hij aan het werk bij machinefabriek Compas in Hoorn. Na een aantal omzwervingen kwam hij in 2004 terecht bij Agrifirm Techniek. Toen was al bekend dat deze tak van Agrifirm per 2005 afgestoten zou worden. Het personeel ging mee naar ACN Techniek. Hier vond Peter zijn draai en geeft hij nu leiding aan het bedrijf met zijn naar eigen zeggen beste boerenverstand.

Onder zijn leiding richtte ACN zich ook meer op particulieren. “We bieden het hele pakket: aanleggen, onderhoud, vervangen. Service is het belangrijkste voor klanten. Ze willen op je kunnen rekenen wanneer er iets stuk gaat of er een storing is. Wanneer je dat goed doet, gaat de reclame vanzelf. We hebben iedere week wel nieuwe klanten.”

Ook voor bedrijven biedt ACN het hele pakket van verwarmings-, ventilatie-, elektro-, meet- en regel- en mechanische koudetechniek inclusief service en onderhoud. Er lopen nu twee grote projecten bij Broer in Andijk en bij VS Apple Industries in Marknesse en binnenkort wordt er een start gemaakt bij Van Bentem Bluefields in Marknesse.

ACN werkt momenteel met 17 (in 2007 waren dat er nog 6) vaste medewerkers en huurt indien nodig personeel in. “We hebben altijd werk voor stagiairs en technisch personeel” geeft Peter Boonen aan. Open sollicitaties kunnen gericht worden aan p.boonen@acngroepbv.nl.

www.acngroepbv.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl