0°C

Alice Valk: in de ban van de tulp

Tulpenfotografie

’s Ochtends om 06:15 uur ligt Alice Valk al tussen de tulpen in een groot tulpenveld van hun eigen tulpenbedrijf bij Rutten in de Noordoostpolder. De zon komt langzaam op en werpt haar stralen over de tot bloei komende tulpen. Pakt ze vandaag het juiste beeld?

Alice Valk uit Rutten is in de ban van de tulp. “Naar een tulp kun je op zoveel manieren kijken en in zoveel stadia fotograferen, zelfs als-t-ie is uitgebloeid kun je er nog een prachtig portret van maken. De tulp is voor mij een enorme inspiratiebron.” De tulpenfoto’s van Alice zijn creatief en misstaan niet als kunstwerk in een mooie hal of belangrijke vergaderzaal. En dat is precies wat ze wil, dat beeld maken dat verrast, verstild.

Ze heeft dan ook geen moeite om rond 05:30 uur op te staan en haar thermo-ondergoed en ski-jas aan te trekken om de eerste zonnestralen op de tulpen te vangen. De tijd gaat zomaar voorbij. Voordat ze het weet, is het 11:00 uur en komt ze, soms koud van de lage temperatuur, thuis. Een warme douche, schone kleding aan en met een kop thee gaat ze in haar atelier boven het tulpenbedrijf aan het werk. Benieuwd naar de beelden op de computer, zit erbij wat ze bedoeld heeft?

Voorheen werkte Alice bij een AZC. Als tegenhanger voor haar werk had ze een creatieve uitlaatklep nodig. Deze vond ze in het bloemschikken, het bezig zijn met groen en bloem en andere materialen uit de natuur. Op de bovenverdieping waar ze toen woonde verzamelde ze onder andere dode bladeren en schelpen en als ze zin had, kon ze dan zo aan de slag.

In de ban van de tulp raakte ze toen ze tulpenteler Cyprian de Jong leerde kennen. Om het bedrijf en de tulpenteelt te leren kennen ging ze mee om de tulpen te selecteren. Juist de virus tulpen, dus de zieke tulpen, vond ze erg mooi, met hun verschillende kleuren en mooie grillige lijnen. Ze nam ze mee uit het veld en zette ze op tafel. Ze werd er blij van. Cyprian vond het maar niks, maar gedoogde de zieke tulpen het eerste jaar. Daarna mochten er alleen nog gezonde tulpen op tafel, want dat is wat je wil laten zien als tulpenteler.

In 2017 startte ze met de fotovakopleiding en specialiseerde zich in bolbloemen. Haar eindopdracht draaide om de virustulp en kreeg als titel ‘in de ban van de tulp’. ‘Virus tulpen fotograferen werd helemaal mijn ding en daar word ik nog steeds helemaal blij van’, vertelt Alice enthousiast. “Het begon met die eerste virustulpen op de vaas. Ik ging mijn project verder uitwerken en kwam bij de Rembrandt tulp, welke samen met de tulpenvaas in de 17e eeuw erg populair was. In mijn stillevens gaf ik daar een eigen draai aan met hedendaagse tulpenvazen, een donkere achtergrond en een specifieke belichting. Een tulp is elke keer anders. Er zijn maar weinig andere bloemen die zo doorgroeien op de vaas. Ik heb het geluk dat ik tulpen van het land kan plukken. Het eerste bosje van het land dat vind ik zo mooi, je plukt ze groen en op de vaas zie je ze dan op kleur komen, gaan bloeien en uitbloeien. Ik laat de bos tulpen op de vaas ook graag staan om ze helemaal uit te laten bloeien en verdorren. Ze worden dan fragiel in kleur en vorm, de blaadjes worden teer en verkleuren. Ik vind het mooi om te ontdekken hoe kleur werkt. Ik geniet van het kijken en het observeren van de tulp.

In elk stadium kan ik de tulp fotograferen, want het geeft elke keer een eigen sfeer aan het beeld waar ik graag onderzoek naar doe. Momenteel onderzoek ik de fasen van uitbloei met verschillende fotografische technieken. Ik leg nu met oude polaroidcamera’s het verval van de tulp vast. Met het beeld dat uit de camera komt ga ik weer verder. Dit geeft unieke beelden, kunstwerkjes.”

Tulpenfototentoonstelling

De Tulpenroute Noordoostpolder doet dit jaar het tulpenbedrijf van Cyprian de Jong en Alice Valk aan. De domeinschuur van het bedrijf wordt ingericht met een verzameling foto’s van de CAMERA-Nu tulpenfotowedstrijd van de afgelopen jaren en de verschillende tulpenbeelden van Alice. De fototentoonstelling is gratis te bezoeken van 16 april tot en met 8 mei. Ook wordt er een kopje koffie/thee geschonken.

De tulpenfoto werken van Alice zijn te koop, ook heeft ze een eigen serie met tulpenansichtkaarten. Leuk om te versturen of om op te hangen. Daarnaast maakt ze werk in opdracht. Meer informatie is te vinden op haar website https://alicevalk.nl/.

Locatie Tulpenfototentoonstelling: Tulpenbedrijf C.A.N. de Jong, Noordermeerweg 49, Rutten.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl