0°C

Bloemen van Vriendschap: NL-VS Relatie in Bloei

Den Haag, 26 oktober 2023

De Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal, heeft op 26 oktober samen met vertegenwoordigers van de Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten Royal Anthos en ondersteund door tuinmannen van Keukenhof bloembollen geplant bij de residentie van de ambassadeur in Den Haag. Deze locatie is gekozen vanwege de jarenlange band van de Nederlandse bloembollensector en de Verenigde Staten. 

Export bloembollen
De Verenigde Staten zijn belangrijk voor Nederland en de bloemensector. Het is de grootste exportpartner voor bloembollen en planten van Nederland. Nu miljoenen bloembollen op weg zijn naar de VS om daar te worden gekweekt tot tulpen voor de Amerikaanse markt, is er geen sterker symbool voor de waardeketen die de VS en Nederland gezamenlijk hebben gecreëerd. Het decennia oude pre-clearance-programma, dat als doel heeft de Nederlandse exportgoederen al in Nederland te keuren zodat deze direct ingeklaard kunnen worden bij aankomst in de VS, is een solide hoeksteen onder de handelsbetrekkingen. Dit programma borgt de kwaliteit en de gezondheid van bloembollen en planten. Jaarlijks worden er ruim 1 miljard bloembollen geëxporteerd naar de VS, waarvan ongeveer 500 miljoen tulpenbollen.

Keukenhof
Daarnaast is het planten van de bollen bij de residentie van de ambassadeur van de Verenigde Staten een eerbetoon aan de talloze Amerikaanse bezoekers aan Keukenhof. Veertien procent van de bezoekers die jaarlijks de ingang van Keukenhof passeren, komt uit de Verenigde Staten. De tuinmannen van Keukenhof planten de komende weken maar liefst 7 miljoen bloembollen, één voor één met de hand.

Bloemententoonstelling Keukenhof viert in 2024 haar 75-jarig jubileum. Het bloemenpark is een initiatief van verschillende bloembollenkwekers en -exporteurs die een showtuin wilden aanleggen voor hun producten. Sinds de opening in 1950 is Keukenhof een wereldwijd bekende naam geworden. Ondertussen bezoeken ruim een miljoen mensen van over de hele wereld de bloemententoonstelling. Keukenhof levert daarmee een grote bijdrage aan de toerisme- en bloemensector in Nederland. 


Anthos 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark-Jan Terwindt | directeur | phone +31 (0)252 535 080 | fax +31 (0)252 535 088 | terwindt@anthos.org | www.anthos.org

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl