14°C
Thunderstorm with heavy rain

Bollenstreek voorbereid op druk toeristenseizoen

Ruim 250 banners met de tekst ‘Enjoy the flowers, respect our pride’, dranghekken én 50 ambassadeurs worden dit voorjaar ingezet om de toeristen uit de bollenvelden te houden. Daarmee maakt de Bollenstreek zich op voor een ‘ouderwets druk’ voorjaar.

Na twee ‘coronajaren’ waarbij toeristen werd aangeraden om vooral niet naar de bollenvelden te komen, zijn bezoekers nu weer welkom in de Bollenstreek. Daarmee steekt ook gelijk het probleem op dat veel toeristen zich tussen de bollen begeven om de mooiste foto te maken. Voor de COVID-19 pandemie de kop opstak, klaagden bollentelers steen en been over schade door kapot getrapt gewas en verspreiding van ziektes. Dat probleem hangt opnieuw in de lucht als dit voorjaar de toeristen weer en masse de weg naar de bollenvelden weten te vinden.

Banners

Dus worden de banners ingezet om toeristen erop te wijzen dat ze uit de velden moeten blijven. De eerste banners zijn inmiddels rondgebracht door de bollentelers Mark Hulsebosch en Allan Visser uit respectievelijk De Zilk en Noordwijkerhout. Ook dranghekken om dammen en toegangspaden naar bollenvelden af te zetten, zijn beschikbaar voor bollentelers die dat willen.

Bollenambassadeurs

Daarnaast zijn inmiddels de bollenambassadeurs uit 2019 benaderd om op pad te gaan om tekst en uitleg te geven over de teelt in de hoop dat mensen daardoor uit de velden blijven. “Wij begrijpen best dat toeristen foto’s willen maken van de bollenvelden. Maar ze moeten wel een beetje gecoacht worden. Anders gaan ze helemaal uit hun bol”, aldus woordvoerder Annika Versloot namens de Nederlandse bollenkwekersorganisatie KAVB.

De bollenambassadeurs worden vooral tijdens topweekeinden ingezet zoals Pasen of tijdens het Bloemencorso van de Bollenstreek. “We hebben tachtig ambassadeurs van twee jaar geleden op onze lijst staan maar niet iedereen kan altijd. Het is dus niet haalbaar om alle weekenden ambassadeurs op pad te hebben. Bovendien hebben we twee jaar gemist waardoor we niet zijn doorgegroeid. Maar we gaan nu gewoon weer beginnen én als er nog nieuwe kandidaten zijn, dan kunnen ze zich bij ons melden”, aldus Versloot.

De bollenambassadeurs kunnen toeristen ook doorverwijzen naar plekken waar ze wél in een bollenveld mogen zoals bij De Tulperij in Voorhout, De Tulipbarn in Hillegom en The Tulip Experience in Noordwijkerhout.

Bron: Greenity.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl