14°C
Light Rain

Bouwbedrijf Doorn levert maatwerk voor Maatschap Leber

Maatschap Leber aan de Bomenweg 15 bij Emmeloord is in volle groei. Vader Dick, moeder Nel en zoon Arjan Leber telen pootaardappelen, rode en gele zaaiuien, wortels, witlofpennen, suikerbieten en tarwe op 150 hectare, waarvan 75 hectare grond binnen een straal van 1 kilometer van de boerderij ligt. Om het bouwplan rond te maken verhuren zij grond voor tulpen, lelies, gras en maïs. Op hun tweede locatie houden zij beter leven * vleeskuikens. 

Vijf jaar geleden lieten zij al een erfoverkapping bouwen door Bouwbedrijf Doorn. Zij dachten toen met deze uitbreiding voor tien jaar klaar te zijn, maar dat pakte anders uit. Het bedrijf is in volle groei en kampte daardoor met ruimtegebrek. Begin 2020 beslisten Arjan en Dick om weer contact op te nemen met Bouwbedrijf Doorn. “Voor ons was het vanzelfsprekend om weer met Bouwbedrijf Doorn in gesprek te gaan. Eerder was dat al goed bevallen en we waren heel tevreden over de samenwerking en de uitvoering. Zij denken echt mee in het proces en hebben een bewaring/verwerkingsruimte gebouwd die aansluit bij de oude schuur. Het oude en het nieuwe loopt naadloos in elkaar over zonder dat de verschillende bouwstijlen elkaar verstoren.”

“We werden mooi op tijd voor de oogst van 2021 benaderd door de familie Leber”, vertelt Jacob Loosman van Bouwbedrijf Doorn. “De eerste contacten werden ‘opnieuw’ gelegd in het voorjaar van 2020. Toen zijn we gaan tekenen en in de zomer hebben we verschillende bedrijven bezocht om bewaarplaatsen door ons gebouwd te bekijken. Er is toen nog veel gesleuteld aan het ontwerp. Ik zeg altijd ‘beter het ontwerp meerdere keren aanpassen voor de start van de bouw, dan tijdens’, dus we nemen altijd ruim de tijd om een goed ontwerp te maken.”

“We hebben eigenlijk elke keer het beste van onze bezoeken meegenomen in ons eigen ontwerp”, vertelt Arjan, “zo zagen we bij één van de bezoeken een betonnen luchtsluis, die hebben we doorgevoerd in het ontwerp. En ook de multifunctionele wand voor het droog blazen van de aardappelen. Ik wist niet eens dat er zo’n combiwand bestond. Deze kan lucht door de pallet blazen, maar ook lucht langs de kisten zuigen, een ideale oplossing voor ons.”

Ook het idee voor het brede gangpad deden de Lebers op tijdens een bezoek aan een collega. “Zo hebben we meer wegzetruimte voor bijvoorbeeld de machines of bigbags, maar we kunnen de ruimte ook voor andere werkzaamheden/doeleinden gebruiken.”

Bouwbedrijf Doorn werkt voor het ontwerp en vergunning traject altijd samen met het ontwerpbureau Boes + Kok BV. Kok is zelf schoonzoon van Dick en dus de zwager van Arjan en verzorgde het ontwerp en de vergunning voor de nieuwbouw bedrijfsruimte. De samenwerking binnen de familie verliep uitstekend, aldus Arjan. “Ik vond het wel makkelijk, je stelt toch even wat sneller vragen omdat het contact natuurlijk erg kort en direct is.”

Het bouwteam bestond naast Bouwbedrijf Doorn, ingenieur Kok en opdrachtgever Leber ook uit afgevaardigden van Tolsma-Grisnich, die verantwoordelijk zijn voor de gehele verwerkingslijn en bewaartechniek. “Zij werden al vroeg in het proces opgenomen in het bouwteam. Hiermee konden we de verwerkingslijn meenemen op in het ontwerp en de ruimtes beter invullen.”

Dick en Arjan Leber zijn tevreden over het hele verloop van de bouw. “Alles ziet er keurig uit, we zijn blij met hoe het geworden is en ook heel tevreden over het hele verloop. Bouwbedrijf Doorn is heel open in zijn communicatie en weet goed wat wel en niet mogelijk is. Dat werkt heel prettig.”

“Dit was voor ons weer een heel mooi maatwerk project”, vertelt Loosman. “De schuren in de polder zijn niet meer standaard, zoals vroeger, alles wat we nu leveren wordt compleet naar wens van de klant gemaakt. Hierbij komt heel wat meer kijken dan alleen het bouwen. We kijken, dat hebben we hier bijvoorbeeld ook gedaan, heel goed naar logistiek, zoals rijlijnen voor het inschuren en voor de heftruck. Zo is elke klus weer een nieuwe uitdaging! We zijn heel blij met dit resultaat en de samenwerking met de opdrachtgever en de collega-aannemers. Ook heel blij zijn we dat we voor ’t eerst na twee jaar weer een open dag konden houden, hier in de nieuwe schuur. Veel collega’s, relaties en belangstellenden kwamen een kijkje nemen. Het was erg gezellig om iedereen weer te zien en te spreken.”

https://www.bouwbedrijfdoorn.nl/

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl