0°C

Corso Bollenstreek is immaterieel erfgoed

Het Bloemencorso Bollenstreek heeft de status immaterieel cultureel erfgoed. Het evenement is vrijdag 3 december bijgeschreven in het Inventaris. Marcel van Schaik, Marco van Baalen en Willem Heemskerk (vnlr) ondertekenden het bewijs in de hyacintenbroeierij van G. de Wit & Zn in Lisse.

Marco van Baalen is directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Hij deed de inschrijving, penningmeester Marcel van Schaik en voorzitter Willem Heemskerk van de Stichting Bloemencorso Bollenstreek tekenden namens de 1.500 vrijwilligers de inventarislijst. De plek tussen de hyacinten werd niet voor niets gekozen. Het zijn de dragers zijn van het Bloemencorso Bollenstreek.

‘Bewustzijn van het belang’

Behalve dat Van Baalen aangaf de bijschrijving van het Bloemencorso Bollenstreek als Immaterieel Erfgoed met plezier te borgen, gaf hij nog een korte uitleg over dit relatief onbekende begrip. Onder andere dat immaterieel erfgoed niet een bijzonder gebouw of schilderij betreft, maar een erfgoedgemeenschap waarvoor het Bloemencorso Bollenstreek een zorgtaak heeft verkregen. Met name om deze unieke traditie die stoelt op de bollencultuur en 1.500 vrijwilligers naar de toekomst veilig te stellen, ofwel te borgen voor de toekomst. “Bijschrijving van het Bloemencorso Bollenstreek in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland draagt dan ook bij aan bewustzijn van het belang van dit erfgoed binnen en buiten de gemeenschap. Er is geen subsidie aan verbonden en het is geen erkenning. Maar wel een onderkenning dat het immaterieel erfgoed zorg behoeft en dat een gemeenschap zich daarvoor wil inzetten. Het kenniscentrum helpt hierbij.”

Blijk van waardering

Corsovoorzitter Heemskerk onderstreepte de bijschrijving vooral te zien als een geweldige blijk van waardering richting alle corsovrijwilligers. “Dat wij Immaterieel Erfgoed Nederland zijn, nota bene in ons 75ste jubileumjaar, maakt ons extra blij en trots. Ook dat wij ons met hyacinten, tulpen en narcissen opgetuigde corso onze nationale identiteit weten te versterken en daarmee een visitekaartje voor het bloembollenvak zijn. Dit is een mooie stap richting de toekomst.”

Ondersteuning uit het vak

De aanvraag Immaterieel Erfgoed Nederland voor het Bloemencorso Bollenstreek is ook vanuit het vak is ondersteund door voorzitter Jaap Bond van de KAVB, directeur Foeke Gardenier van Hobaho, directeur Leo van Leeuwen van CNB en Anthosvoorzitter Henk Westerhof. Ook alle burgemeesters van de bollengemeenten en een aantal stekersverenigingen die de 1500 corsovrijwiligers vertegenwoordigden maakten zich sterk voor de status.

Bron: Greenity.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl