0°C

Creil maakt mooiste tulpenmozaïek in Noordoostpolder

Jaarlijks wordt er tijdens het Tulpenfestival een mozaïekencompetitie georganiseerd tussen de tien dorpen in Noordoostpolder. Het thema van dit jaar is ‘Let’s Dance’.  Aan het eind van het festival worden de prijzen uitgereikt voor de drie mooiste mozaïeken en is er een poedelprijs voor het dorp met de minste punten of met pech. 

De uitreiking van de prijzen vond plaats op het Tulpenbelevingsveld in Creil door Commissaris van de Koning in Flevoland Arjen Gerritsen en burgemeester Roger de Groot. Zij reikten de wisseltrofee voor de eerste prijs uit aan Idske Posthuma van de mozaïekcommissie Creil. De tweede prijs ging naar Bant en de derde prijs was voor Rutten. De poedelprijs was voor Espel. 

Noordoostpolder - Flevolandse delegatie 2024
Flevolandse delegatie 2024

Voorzitter Jan Willem Lambregtse van het Tulpenfestival presenteerde de uitreiking en riep Idske Posthuma, voorzitter van de mozaïekcommissie naar voren om te vertellen wat het maken van een mozaïek allemaal inhoudt: ‘We maken eerst een ontwerp. Het thema krijg je vanuit de organisatie van het Tulpenfestival, daar hebben we zelf verder geen invloed op. Dit jaar was dat ‘Let’s Dance’. Het is leuk om te zien dat ieder dorp hetzelfde thema heeft, maar dat alle tien uitvoeringen weer heel verschillend zijn.’

De organisatie koos voor het thema ‘Let’s dance’ om aan te sluiten bij het landelijke thema van de Nationale Tulpendag in januari op De Dam in Amsterdam. 

‘Voor de uitvoering van het ontwerp ben je wel afhankelijk van welke tulpenkleuren er op het moment van plukken beschikbaar zijn’, vertelt Idske verder. ‘Het plukken van de tulpen doen we met de hand. We knippen ze zo’n zeven tot acht centimeter onder de kop af. Dit is vergelijkbaar met het koppen van de tulpen met een kopmachine. Daarna gaan de tulpen de koelcel in. Je kunt ze niet gelijk na het plukken steken, want dan zijn ze niet stevig genoeg. Het steken van het mozaïek doen we met vrijwilligers in één à twee dagdelen.’ 

De jury let op originaliteit, eerste indruk, steekwerk, afwerking, verhouding tulpen en andere materialen en ontwerp. Voor de jury stelt ieder dorp twee personen beschikbaar, die in één dag alle mozaïeken langsgaan. 

Vooraf aan de prijsuitreiking gingen Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen en burgemeester Roger de Groot in gesprek met voorzitter van de KAVB Kring Flevoland Maarten Oijevaar en kringbestuurder Jordi van Meer. De KAVB is de belangenbehartiger voor de bloembollenteelt. Zij lieten zich voorlichten en maakten een wandeling door de tulpenshowtuin op het Tulpenbelevingsveld. Deze wordt hier jaarlijks aangeplant. Onderwijl werden er allerlei onderwerpen besproken met betrekking tot de bollenteelt, de economische impact hiervan en de saamhorigheid die het Tulpenfestival brengt onder de diverse bevolkingsgroepen die meewerken aan het slagen van het Tulpenfestival. 

Noordoostpolder - Prijsuitreiking tulpenmozaïek
Prijsuitreiking tulpenmozaïek

CvdK Arjen Gerritsen is ruim een half jaar geleden benoemd in Flevoland. Hij heeft al vele bedrijven bezocht en kent de Provincie inmiddels goed. Toch is hij onder de indruk van de bollenvelden en het verhaal van de telers. De gemeente Noordoostpolder heeft zo’n 2000 hectare tulpenvelden en vormt daarmee het grootste tulpengebied in Nederland. Iets om trots op te zijn. In de bloeiperiode bezoeken tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland de prachtig gekleurde tulpenvelden. De tulpenbollen worden over de hele wereld verhandeld. De economische impact van deze bedrijven in deze sector is dan ook enorm. 

Ook lieten zij zich informeren over het tot stand komen van het mozaïek. Hoeveel vrijwilligers eraan meewerken, hoe lang je er mee bezig bent en hoe je tot een ontwerp komt. Gerritsen: ‘Het is ontzettend leuk en indrukwekkend om te zien met hoeveel gemeenschapszin de mensen hier met elkaar samenleven en vieren hoe ze met bloemen en bloembollen vanuit onze Noordoostpolder de hele wereld fleuriger maken!’ De Groot: ‘Het mooie aan de Noordoostpolder is dat de velden elk deel van het jaar anders kleuren. Dat is uniek. Alles wat we in Nederland graag eten, kan hier geteeld worden. Daar ben ik apetrots op!’

Kringvoorzitter Maarten Oijevaar is blij met het bezoek van Gerritsen en De Groot. ‘We hebben een mooi gesprek met ze kunnen voeren en ze veel kunnen laten zien’.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl