16°C
Broken clouds

Kleurenexplosie tijdens Profytodsd Tulpenfestival 2022

Creatieve ‘corona’ activiteiten blijven. De organisatie hoopt op 100.000 bezoekers (of meer)!

Het voorjaar lonkt en we kijken uit naar de lente! Het seizoen van de tulp, die met haar prachtige uitgestrekte velden het polderlandschap kleurt. De beste manier om van deze kleurenexplosie te genieten is via het Profytodsd Tulpenfestival, dat dit jaar plaats vindt van 16 april tot en met 8 mei.

Auto- en fietsroute

Ieder jaar, zodra de tulpenbollen zijn geplant, wordt de Van Staveren autoroute uitgestippeld. Deze bewegwijzerde route (dit jaar zo’n 100 km) is ieder jaar weer anders omdat de tulpen niet altijd op dezelfde plek bloeien. Door de route te volgen, weet je zeker dat je langs de meeste tulpenvelden en mooie plekjes van de Noordoostpolder komt.  

Naast de autoroute, is er ook een fietsroute uitgezet. De Specsavers fietsroute is dit jaar 40 km lang en kan het best gestart worden vanuit het dorp Ens of Kraggenburg. Tijdens het fietsen van deze route kom je niet alleen langs mooie tulpenvelden, want in dit deel van de Noordoostpolder is ook veel fruitteelt te vinden. Met een beetje geluk staan de fruitbomen in bloei en geniet je naast de tulpen ook van prachtige bloesems aan de route. Daarnaast fiets je langs historisch interessante plaatsen als Oud-Kraggenburg en uitkijkpunt Pier-en-Horizon.

Activiteiten langs de route

Onderweg is er volop de mogelijkheid om even de benen te strekken. Zo kun je bij het Tulpenbelevingsveld in Creil de tulpen showtuin bezoeken en selfies maken in één van de selfie-fotovelden die daar zijn ingeplant. Via een loopbrug zijn deze ‘kunstwerkjes’ goed te fotograferen.  

Bewonder de prachtige verzameling van maar liefst 1850 verschillende tulpensoorten in de Soortentuin van Henk van Drie aan het Onderduikerspad in Espel. Henk is tulpenliefhebber in hart en nieren. Al 35 jaar verzamelt hij tulpen in zijn soortentuin. Hij heeft inmiddels 1850 rassen. Elk jaar plant en rooit hij ze met de hand, een tijdrovende klus, waarbij hij wordt geholpen door een aantal vrijwilligers.  

Bezoek de CameraNU.nl fototentoonstelling bij Alice Valk aan de Noordermeerweg 49 te Rutten voor een prachtige foto expositie over de tulpen. Alice is gespecialiseerd in tulpfotografie. Ook dit jaar kunnen de dorpen in de Noordoostpolder weer een tulpenmozaïek maken, die bij de ingang van elk dorp te bewonderen zijn. Dit jaar is het thema: 80 jaar droog. Verwijzend naar de voormalige zeebodem die 80 jaar geleden drooggelegd is voor de opbouw van de Noordoostpolder.  

Voor een hapje en een drankje onderweg en meer informatie over het Tulpenfestival, kun je terecht bij één van de Tulpenfestival locaties: Renne Streekproducten in Nagele, het Tulpenbelevingsveld in Creil of Vakantiepark Eigen Wijze in Bant.

Tulpenfestival app 

Een onmisbare aanvulling op het rijden van de auto- of fietsroute, is de vernieuwde Tulpenfestival app. Rijd de tulpenroute via de interactieve Tulpenfestival app, en krijg tijdens de rit door middel van video- en audiofragmenten informatie over het bijzondere gebied, de tulpenteelt en de historie van de Noordoostpolder. De app geeft onderweg ook tips waar je onderweg kan opsteken voor bijvoorbeeld een pluktuin, boerderijwinkel, restaurant of andere activiteit. De app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store. 

Bollie de Berenroute 

Ook aan de jonge bezoekers van het Tulpenfestival is gedacht. Voor hen is er Bollie de Berenroute, die vanaf de achterbank gevolgd kan worden. Het startpunt van de berenroute is bij Renne Streekproducten in Nagele. Tot het eindpunt bij Vakantiepark Eigen Wijze in Bant is er onderweg van alles te beleven; er komen leuke tulpenweetjes voorbij, er zijn puzzels te maken en proefjes te doen. Hopelijk weet jij dan de code te kraken voor een leuke verrassing op het eindpunt! 

Kaartjes voor Bollie de Berenroute zijn binnenkort te koop via de website van het Tulpenfestival of bij het startpunt Renne Streekproducten.  

Corona 

In 2020 kon het Tulpenfestival helaas geen doorgang vinden vanwege het coronavirus. Alle hoop was gevestigd op 2021, maar helaas waren we nog niet verlost van corona. Er werd wel een Tulpenfestival georganiseerd, maar in aangepaste vorm. Men kon vanuit eigen auto genieten van de tulpenroute, maar alternatieve activiteiten bleven achterwege. De reisbeperkingen hielden bezoekers van buitenaf op afstand. Beperkingen wakkeren wel creativiteit aan; want wat kunnen we wel doen? Dit resulteerde in ‘coronaproof activiteiten’ zoals de Tulpenfestival app en Bollie de Berenroute voor kinderen. Dit bleek een groot succes! Daarom is besloten om dit verder te ontwikkelen voor de komende jaren.  

Het lijkt erop dat 2022 weer het jaar wordt van mogelijkheden. De organisatie verwacht dan ook dat het bezoekersaantal weer zal oplopen richting de gebruikelijke 100.000 (of meer!). De reisbeperkingen zijn opgeheven, dus ook internationale toeristen zullen hun weg naar de Noordoostpolder weer vinden. Het Tulpenfestival staat al op het netvlies van de grote touroperators en de organisatie krijgt al met regelmaat aanvragen voor bustours.

Mochten er in aanloop naar het Tulpenfestival meerdere activiteiten georganiseerd worden, dan wordt dit via de social mediakanalen en website bekend gemaakt.

www.tulpenfestival.nl  

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl