0°C

Lentetuin Breezand officieel geopend

De vernieuwde, 41ste editie van de Lentetuin Breezand is woensdagavond officieel geopend door Jeroen Duyster, directeur van Keukenhof. De Goede Bloembollen mocht de Gouden Bolbloem in ontvangst nemen.

De openingsceremonie is gepresenteerd door Marieke van Lierop. Zij vat feilloos samen hoe alle vernieuwingen en veranderingen in deze eerste editie van de Lentetuin na corona tot stand zijn gekomen en laat daarbij ook het proces waar alle betrokkenen mee te maken hebben gehad niet onbesproken. Het is een spannend en intensief jaar en tijdens de officiële opening heerst dan ook een gevoel van trots.

Met onder andere Selfie-plekken, de kas van de studenten van Vonk, een speurtocht voor kinderen, een braderie en livemuziek is de Lentetuin gevarieerder dan ooit. Gekscherend noemt Van Lierop de Lentetuin: “een soort Lowlands, waar door alle verschillende activiteiten en bezienswaardigheden er voor eenieder iets te beleven valt”.

De voorzittershamer is officieel overgedragen aan Dennis Burger, die al sinds juli van afgelopen jaar de kar trekt samen met Ted Beelen, voorzitter van de Expo. Beelen vertelt: “In verband met de pandemie zijn alle scenario’s gepasseerd de afgelopen jaren, zoals afgeslankte versies met verplichte mondkapjes en anderhalve meter afstand. Alle inspanningen mondde twee jaar lang tevergeefs uit in een afgelasting. Om dán weer op te starten met het bestuur en alle betrokkenen is een behoorlijke uitdaging”. Beide voorzitters uitten dan ook hun trots.

De verbinding tussen consument en vakgebied is één van de belangrijkste pijlers van de Lentetuin Breezand. Een plek waar de bloembollensector passie en trots kan uitdragen. Inzender Sjaak van den Berg van Boltha vertelt: “Wij hebben als kwekers zelf ook een rol in de maatschappelijke discussie en moeten dat niet alleen overlaten aan onze belangenbehartigers. De Lentetuin Breezand is het visitekaartje van onze sector, hier kunnen we het gesprek aangaan en laten zien dat we als vakgebied heel hard werken aan een duurzame toekomst.” Jeroen Duyster, directeur van Keukenhof, vult aan: “Laten zien wat de bloembollensector in huis heeft, is ook van waaruit Keukenhof is begonnen”. Met de samenwerking kunnen wij elkaar versterken.

Gouden bolbloem
De Gouden Bolbloem is dit jaar gewonnen door De Goede Bloembollen met de combinatie Iris Reticulata ‘J.S. Dijt’, Corydalis ‘Beth Evens’ en Frittelaria Meleagris ‘Alba’. Burgemeester Rian van Dam van gemeente Hollands Kroon reikte de prestigieuze prijs als vanouds uit. Met lof van de jury blonk de inzending van De Goede uit in kwaliteit en uniformiteit. “We zijn zeer verrast. Wij doen al heel lang mee, maar kwamen niet altijd in aanmerking voor het winnen van de Gouden Bolbloem zonder een narcis en tulp. De opzet is iets gewijzigd en om dan te winnen is natuurlijk heel erg leuk,” aldus een trotse vader en zoon De Goede.

Publiek kan via een QR-code de komende dagen ook een stem uitbrengen op de mooiste inzending. Op zondagavond wordt de Koopman & Co Publieksprijs uitgereikt. De Lentetuin is te bezoeken tot en met zondag 5 maart 2023. Kijk voor meer informatie en toegangstickets op www.lentetuin.nl.

De Lentetuin Breezand wordt mede mogelijk gemaakt door onze premium partner Rabobank.

Fotografie: AP Fotografie

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl