14°C
Heavy Rain

Tentoonstelling over Het Ware Verhaal van de Tulpenkoorts (1636-1637)

Het was 3 februari 1637 toen in Haarlem de tot dan toe levendige handel in tulpenbollen opeens stagneerde. Het einde van de tulpenkoorts. De tentoonstelling Tulpenkoorts – 1636-1637 – Het Ware Verhaal in Museum de Zwarte Tulp vertelt van 18 maart tot en met 27 augustus wat er vooraf ging aan die gedenkwaardige dag en hoe het afliep.

Hoe de tulp van een geliefd verzamelobject van rijken en aanzienlijken in najaar en winter 1636/1637 een speculatie-object was geworden voor mensen die het niet om de tulp ging maar om het geld. En hoe men uiteindelijk na de stagnatie begin 1637 in de maanden daarna tot een vergelijk kwam over de exorbitant hoge bedragen.

De meeste aankopen werden geannuleerd of tegen een aantal procenten afgedaan. Eind 1637 was de rust weergekeerd. Een economische ramp was afgewend. De tulp bleef geliefd, zij het veel betaalbaarder dan voorheen.

Negen hoofdstukken
De tentoonstelling Tulpenkoorts vertelt in negen hoofdstukken in grote lijnen het verhaal van de tulpenkoorts. Ook is er aandacht voor de pestepidemie van 1635/1636 die van invloed is geweest op het verloop van de tulpenkoorts. Veel aandacht is besteed aan de presentatie van het verhaal met levensgrote figuren, kleine vitrines met rekwisieten, verhelderende afbeeldingen en korte, krachtige teksten.

Studiezaal
Voor wie zich verder in het onderwerp Tulpenkoorts wil verdiepen is er de studiezaal waar men pamfletten kan lezen en boeken die over de tulpenkoorts zijn verschenen. Daar kan men ook kennis nemen van de feitelijke inhoud van alle wilde verhalen die over de tulpenkoorts de ronde doen.

Dat alles tegen het decor van portretten van 17de-eeuwse tulpen geschilderd door Marcel van Baaren. Het zijn er nu 45. Zijn ambitie is het aantal van 99 vol te maken; die portretten worden later in het jaar toegevoegd.

De gehele tentoonstelling is tweetalig: Nederlands en Engels.

Museum de Zwarte Tulp
Heereweg 219 – 2161 BG Lisse
T 0252 41 79 00
www.museumdezwartetulp.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl