14°C
Thunderstorm with heavy rain

Tijd voor tulpen bij Van Bentem Sierteelt in Marknesse

Op 3 januari komen de eerste tulpen uit de kas bij Van Bentem Sierteelt in Marknesse. De bollen werden net na Sinterklaas op kratjes geprikt en op tafels in de kas gezet om tot groei en bloei te komen. “Eerder kon echt niet, de bollen waren daarvoor niet rijp”, vertelt Wilbert van Bentem. “We hadden vorig jaar een laat seizoen en wij werken alleen met Nederlandse bollen, dus Sinterklaas was echt het vroegst haalbare om in januari een mooie tulp aan te kunnen bieden.”

Er staan nu vier kleuren in de kas, vroege tulpen als White Prince en Purple Prince. Na januari wordt dit opgeschroefd naar zes kleuren, de meest gewilde kleuren voor de retail. Per dag worden er dan 400.000 tulpen geoogst, 2 miljoen per week en 45 miljoen in een heel seizoen, dat doorloopt tot en met moederdag.  

Net voordat corona in Nederland kwam lagen de plannen voor een nieuwe kas en schuur met laaddock klaar. Begin 2020 zette Wilbert zijn handtekening voor de nieuwbouw. Een maand later was er corona. “Tulpen werden weggegooid of gingen voor een minimale prijs naar de klant en we zaten echt met de handen in het haar. Wij wilden onze productie juist verhogen. Gelukkig hebben we doorgezet en herstelde de prijs en vraag zich boven verwachting.”

Vooral logistiek en op het gebied van automatisering is er goed gekeken naar de nieuwbouw. “We hebben logistiek echt een slag gemaakt,” vertelt Wilbert. “Er heerst veel meer rust in het bedrijf. We hebben geen kruisende lijnen meer. De bollen gaan achteraan de kas van 17 graden Celsius in en komen langzaam naar voren, waar ze geoogst worden, verpakt worden en naar de laadruimte voor de vrachtwagen gaan om hun weg te vinden naar de consument”. Een klein deel van de tulpen wordt in de eigen winkel of in de bloemenstal buiten verkocht.  

Meer informatie en webshop: https://www.vanbentemsierteelt.nl.  

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl