6°C
Broken clouds

Tulpenpluktuin Marknesse: dit jaar nog kleurrijker, bonter en mooier

“We gaan dit jaar weer knallen!” José Kolk-Daniëls is enthousiast. “In 2020 moesten we dicht. Ik vond het vreselijk! Vorig jaar hoorden we een week van tevoren dat we wel open mochten. Wat was ik blij. Wel met veel restricties, maar we konden de mensen weer blij maken met zelf geplukte tulpen. En zo druk als vorig jaar is het nog nooit geweest. Op het eind van het seizoen hadden we echt geen tulpen meer over. Dit jaar wordt onze pluktuin daarom mooier dan ooit. We hebben veel nieuwe soorten, overal hebben we kleine partijen opgesnord om een zo divers mogelijk assortiment te hebben met vroeg-, midden- en laatbloeiers. Deze hebben we gemengd voor een bont en kleurrijk geheel. Ik heb er zin in!”

Ook nieuw is dat de tulpenbollen in netten zijn geplant. “Hierdoor kunnen de tulpen niet meer met bol geplukt worden. Bezoekers plukken dus echt een snijbloem. We hebben voor nettenteelt gekozen, omdat het steeds moeilijker wordt de bollen bij een collega bollenteler onder te brengen om te spoelen. Bijna iedereen teelt in netten en spoelt daarom niet meer. Zelf hebben we te weinig bollen om hierin te investeren, dus dit was voor ons de beste oplossing.”

Blij is José dat er ook weer activiteiten in de pluktuin kunnen plaatsvinden. “We mogen weer een uitkijktoren plaatsen. En er komt een hele nieuwe. Sander (Daniëls) is deze nu aan het maken. Afgelopen twee corona jaren heeft hij er elk jaar één gemaakt en verkocht omdat we niet open mochten of er geen uitkijktoren geplaatst mocht worden.  Er komen weer picknicktafels in de pluktuin, er mogen weer fotoshoots gedaan worden, de Boerenbol en het terras mogen weer open voor een drankje en iets lekkers. We hebben er echt zin in!”

De Tulpenpluktuin is geopend van zaterdag 9 april tot en met zondag 8 mei 2022.   

“We gaan altijd een week voor de start van het Tulpenfestival open”, vertelt José. “Dan kunnen we een week indraaien en onze vroege tulpen bloeien dan al, omdat we een deel onder plastic laten groeien.”

Historie 

De Tulpenpluktuin wordt door haar man Sander en kinderen ‘moeders’ kindje’ genoemd. Het begon allemaal in 2005. José had al een boerderijwinkel met aardappels, groente, fruit en tulpen, de Boerenshop. Deze liep goed, maar ze wou er nog wel iets bij. Fruitpluktuinen waren op dat moment erg in, maar ze kwam er al gauw achter dat dit veels te arbeidsintensief was naast het agrarisch bedrijf.  Als ze iets ging doen, moest er wel rendement uitkomen. “Op een dag aan de koffie met allemaal mannen, riep één van hen: Tulpenpluktuin! Sander zei gelijk: Nee, dat kan nooit uit. Die bloeien maar drie weken. Maar bij mij bleef het kriebelen en na een week waren we er toch wel uit dat we dit gingen doen. Sander had nog wel een halve hectare land over in zijn bouwplan, waarop we konden starten. We kochten 40 tot 50 soorten tulpen aan, meest restjes van bollentelers en Sander begon vakjes te tekenen, als in een showtuin, maar dat was niet mijn idee van een pluktuin. Ik wilde alles door elkaar, zodat het één kleurrijk geheel werd. Sander sputterde nog wat tegen, want dan waren de tulpen verloren en konden ze nooit meer voor iets anders gebruikt worden, maar uiteindelijk stemde hij toe.”

In december 2005 is de eerste tulpenpluktuin aangeplant. Pasen 2006 ging de pluktuin open. Er kwam zoveel (landelijke) pers op af, dat het de eerste dagen veel drukker werd dan verwacht. Buren werd gevraagd om koffie te zetten en of er stoelen geleend konden worden. “Het was een gekkenhuis, maar wel heel gezellig. Na dat eerste jaar zijn we het professioneler gaan aanpakken. En ieder jaar kwamen er meer activiteiten bij, totdat corona roet in het eten gooide.”

Corona 

“We hebben heel veel geleerd tijdens de corona periode en zijn nog creatiever geworden”, vertelt José. “Een aantal zaken die we hebben ingevoerd blijven. Gewoon omdat het beter werkt, zoals het plukken met een emmer, die je mee naar huis mag nemen. We hoeven de bloemen niet meer in te pakken, dit scheelt tijd, maar ook afval, waardoor het veel duurzamer is.”

Vorig jaar kwamen er ook veel jonge gezinnen. “Ik hoorde regelmatig: anders waren we hier nooit heengegaan, maar wat is het leuk! Ik ben benieuwd of dit zo blijft. Dit jaar is er natuurlijk weer veel meer open.”

Meer informatie over de tulpenpluktuin en alles wat er te beleven en te proeven is, vind je op: http://boerenshop.nl of www.tulpenpluktuin.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl