7°C
Scattered clouds

Tulpenroute Flevoland: één grote bloemenzee

Eén grote bloemenzee, dat is het unieke buitengebied van Flevoland in het vroege voorjaar. Mariska van Diepenbeek, secretaris van de Tulpenroute Flevoland heeft zin in het voorjaar, wanneer de tulpen weer gaan bloeien en ze samen met bestuur en vrijwilligers vele gasten mag ontvangen op de Tulpenroutes voor auto en fiets in verschillende delen van Flevoland en bij de activiteiten.  

Zelf heeft ze een groot overdekt terras met een gezellige markt met uiteenlopende kraampjes bij de boerderij in Biddinghuizen, waar ze met haar kinderen woont. Ook de nieuwe verse melktap wordt geopend bij de start van het tulpenseizoen. En bezoekers kunnen bij haar starten voor een wandeling met een lunch of een borrel bij een tulpenveld.  

Het wordt drie weken buffelen en buiten zijn, maar dat vindt ze niet erg. “We zijn blij dat we weer activiteiten mogen organiseren. Voor ons is de Tulpenroute het uitgangspunt om het buitengebied van Flevoland te promoten. Er zijn dan ook niet alleen tulpen te zien, maar er is echt van alles te doen langs de routes. De routes gaan langs allerlei bedrijven die iets leuks te bieden hebben, zoals een verse patatboer, een ijsboer, een kaasboer, een survivalbaan en een pluktuin. We organiseren dit evenement ook om onze lokale producten te promoten.”

Het doel van Mariska en haar bestuur is niet om zoveel mogelijk bezoekers naar Flevoland te halen, maar om ze een kwalitatief goed beeld te geven van alles wat er te beleven is. “We verwachten nog geen grote toestromen van buitenlandse gasten, maar de route is ook leuk voor mensen die hier nieuw zijn komen wonen. De laatste jaren kregen we heel veel positieve reacties van mensen uit de regio, van de Veluwe, uit ’t Gooi en uit Amsterdam en omstreken, dat ze het zo leuk vonden om de route te rijden en dat ze helemaal niet wisten dat Flevoland zo mooi was en er zoveel te doen was. Tijdens corona hebben we het aanmelden voor de route via de website geïntroduceerd. Dit houden we erin. Dan weten we wat ons te wachten staat. Wanneer we hoeveel gasten kunnen verwachten en kunnen we de tijd ervoor nemen. We hebben tijdens corona geleerd dat aanmelden voor een activiteit geen grote drempels opwerpt. Voor ons is dit een goed werkend systeem.”

Drie autoroutes en drie fietsroutes zijn er uitgezet. “Voor één route is het gebied te groot”, vertelt Mariska. De autoroutes starten in Zeewolde (circa 95 kilometer), Dronten (circa 95 kilometer) en Lelystad (circa 65 kilometer). De autoroutes rij je via een app op de telefoon. Onderweg krijg je informatie over het gebied en de activiteiten. De fietsroutes zijn met bordjes aangegeven en starten in Lelystad, Swifterbant en Dronten. Op de website van Tulpenroute Flevoland zijn de routes te downloaden. Ook staat er een activiteitenkalender op de website. Hierin worden onder andere de wandelingen, de tulpenloop (hardloopwedstrijd), de workshops en de arrangementen voor verschillende doelgroepen aangekondigd.  

Langs de routes zijn verschillende fotopunten. Deze worden samen met fototips aangegeven in de app. “We willen mensen laten zien dat ze ook mooie foto’s kunnen maken zonder dat ze de velden inlopen”, vertelt Mariska. “De bezoekers ervan bewust maken dat je niet zomaar het terrein van een ander zonder toestemming in kunt lopen. Heb respect voor het product van de teler. Met goede fototips willen we laten zien hoe je bijvoorbeeld een selfie maakt zonder dat je in het veld staat, terwijl het toch lijkt dat je erin staat.”

Mariska is vanaf het begin – dit jaar wordt de achtste editie georganiseerd – betrokken bij de organisatie van de Tulpenroute Flevoland. Het dagelijks bestuur bestaat verder uit voorzitter Herman Vermeer, Marjan van den Bergh (afgevaardigde Lelystad), Anneke van Dongen (afgevaardigde Zeewolde) en penningmeester Martijn Horich uit Dronten. Het dagelijks bestuur wordt ondersteund door bureaumedewerkster Stein Docter. Zo’n twintig vrijwilligers, verdeeld over verschillende werkgroepen, zorgen ervoor dat de organisatie vlekkeloos verloopt.  

De Tulpenroute Flevoland is te rijden van 16 april tot en met 8 mei 2022. Meer informatie over de Tulpenroute is te vinden op: https://tulpenrouteflevoland.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl