De voorbereidingen voor de Tulpenroute Flevoland van 15 april tot en met 7 mei zijn in volle gang. Mariska van Diepenbeek en Herman Vermeer van het bestuur werken met plezier en enthousiasme aan de organisatie van het voorjaarsevenement, waarmee ze het platteland willen promoten aan de hand van de tulpen. Samen met de vaste kern en een grote groep vrijwilligers hopen zij er weer een fantastisch evenement van te maken.
Er komen steeds meer regels en voorwaarden waaraan moet worden voldaan om het evenement te mogen organiseren. ‘Dit snappen we wel’, vertelt Vermeer, ‘maar het baart ons ook zorgen. Voor de vrijwilliger wordt het er niet makkelijker op en daardoor is het moeilijker vrijwilligers enthousiast te maken om aan het evenement mee te werken. Vrijwilligerswerk is vaak een hobby, iets wat je leuk vindt om te doen en waar je energie van krijgt, het moet niet teveel op ‘werk’ gaan lijken.’
Heel blij zijn Mariska en Herman dan ook met de groep twintigers die zich heeft aangesloten bij de vaste kern vrijwilligers. ‘Dit geeft weer nieuwe discussies en ideeën voor de toekomst.’
Tulpenroute Flevoland heeft drie autoroutes en drie fietsroutes uitgestippeld. Daarnaast is er een wandelroute in Swifterbant, die door een andere club wordt uitgezet, maar wel in het programma van het evenement wordt opgenomen.
Elke gemeente (Dronten, Lelystad en Zeewolde) heeft zijn eigen autoroute, uitgestippeld door mensen uit het gebied, langs de mooiste tulpenvelden. ‘We hebben lokaal vrijwilligers die voor hun deel van de route verantwoordelijk zijn’, vertelt Herman. ‘Zij kennen het gebied goed en dat werkt het fijnst. We horen wel eens dat bezoekers een eind moeten rijden voordat ze weer tulpen zien en dat klopt zeker rond Zeewolde, maar de velden zijn daar wel immens groot, soms wel 20 hectare tulpen aaneen, dus als ze doorrijden dan krijgen ze wel echt waar voor hun geld. Met deze grote velden onderscheiden wij ons ook echt van de andere bollengebieden in Nederland.’
Samen met de bedrijven langs de route zoekt de organisatie naar betere verbindingen tussen de kernen en het platteland. ‘We willen graag iets betekenen om het buitengebied onder de aandacht van de stad te brengen. In april komt het platteland weer tot leven: de tulpen gaan bloeien, er wordt gezaaid, er is weer veel landbouwverkeer op de weg, de fruitbloesem ontluikt, hoe trekken we de mensen uit de stad en de buitenlandse toeristen naar het platteland.’
Daarvoor zijn er diverse samenwerkingen aangegaan, zoals met de Lelystadse boer. Ook wordt verbinding gezocht via arrangementen met bijvoorbeeld campings en autoverhuurbedrijven.
Voor het rijden van één van de autoroutes bestel je een ticket in de Tulpenroute Flevoland App. In de app vind je de route, audiotour en extra informatie. Behalve in het Nederlands is de audiotour ook in het Duits en Engels te volgen. Tulpenroute Flevoland blijft met tijdsloten werken om het verkeer te kunnen reguleren. De ervaring die ze hiermee op hebben gedaan tijdens de coronapandemie wordt als erg positief gezien en geeft meer rust en veiligheid op de route, wat plezierig is voor de bezoekers en voor de organisatoren.
De fietsroutes zijn bewegwijzerd en op papier verkrijgbaar. Wens is om deze in de toekomst ook te digitaliseren. Langs de routes zijn veel bedrijven opengesteld, waar lokale producten verkrijgbaar zijn, zoals tulpenbier, kaas, patat, ijs, brocante, eieren, fruit en wijn. Ook zijn er diverse tulpenpluktuinen langs de routes.
Kijk voor meer informatie en de activiteitenkalender op tulpenrouteflevoland.nl. Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden bij Tulpenroute Flevoland, vul dan het contactformulier op de website in.