Ziekzoekrobot bereikt met minder middelen beter resultaat 

Van Bentem Bluefields in Marknesse is één van de eerste bollentelers in Noordoostpolder en Flevoland die een tulpenselectierobot heeft aangeschaft, de Selector 180 van Smit Constructie, ontwikkeld in samenwerking met H2L Robotics uit Delft.

De robot scant door middel van camera’s de tulpen op ziektes. Wordt een virustulp gedetecteerd dan wordt er een signaal gestuurd naar de satelliet, die de exacte locatie van het virus terugstuurt naar de machine, die dan precies op de juiste plek de tulp behandelt, zodat de rest van het gewas niet aangetast wordt. Het gebruik van de robot zorgt voor een grote reductie in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.  

Een ander groot voordeel is dat de machine 24 uur per dag kan draaien. Voor een standaardperceel van 3,5 hectare heeft de robot zo’n dertig uur nodig om alle virustulpen te herkennen en behandelen. ‘We hebben door het gebruik van de robot minder personeel nodig. Personeel is voor ons steeds lastiger te vinden, dus dit ervaren we ook als een groot voordeel’, vertelt Sam van Bentem.

‘Door de besparing op middel en personeel, hopen we de kosten van de machine terug te verdienen. Daarnaast levert de machine veel kennis op, doordat er continu foto’s worden gemaakt en naar de databank gestuurd. Hoe groter de database, hoe beter de machine kan oordelen, hoe minder fouten er worden gemaakt, hoe minder gewasbeschermingsmiddelen er gebruikt hoeven te worden, hoe beter voor de bodem en het klimaat.’  

De ontwikkeling van de ziekzoekrobot gaat het hele jaar door. Voor het volgende seizoen wordt de robot getest in Nieuw-Zeeland, zodat er wellicht voor de volgende Nederlandse ziekzoekperiode alweer verbeteringen doorgevoerd kunnen worden. De robot zoekt nu alleen nog naar virussen op het blad. Sam hoopt dat dat in de toekomst wordt uitgebreid met het ziekzoeken op de bloem van de tulp en op andere gewassen. Naast 80 hectare tulpen teelt Van Bentem Bluefields narcissen, allium en blauwe druifjes en op contract: hyacinten, krokus en iris.  

Net als vader Albèr denkt Sam dat er veel meer geautomatiseerd moet worden in de sector. Sinds deze zomer is Sam (21) volop in het familiebedrijf aan het werk. ‘Ik was klaar met mijn studie bewegingswetenschappen in Groningen en wist eigenlijk niet wat ik wilde. Toen ben ik in het bedrijf gestapt en dit bevalt me uitstekend. Mijn broertje studeert aan Aeres HBO in Dronten en we hopen in de toekomst wellicht samen het bedrijf over te nemen.’ 

Samen zijn ze door de aanschaf van de ziekzoekrobot en twee opprikrobots gestart met het toekomstbestendig maken van het bedrijf. Een volgende stap is het automatiseren in de kas.  

Voor meer informatie: vanbentembluefields.nl.

Foto bijschrift: Sam van Bentem in het veld

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl