0°C

Aandacht voor biodiversiteit op Imkerij KirstenBosch

Kirsten de Wit groeide op in het Groene Hart. Ze was altijd bezig met koken, bakken, zaaien, planten en de natuur. Dat is nooit weggegaan, ook niet toen ze ging studeren en werken en eerst naar Amstelveen en later Amsterdam Oost verhuisde.

Deze passies voor alles wat met voedsel en natuur heeft te maken, heeft ze verenigd in haar activiteiten op Imkerij KirstenBosch in Almere Oosterwold. KirstenBosch is een samenvoeging van haar voornaam en een deel van de achternaam van haar man. “Wij vonden dit een mooie naam voor ons landgoed. Soms brengt het wat verwarring. Veel mensen denken nu dat ik Kirsten Bosch heet, maar ik heet gewoon De Wit”.

In 2015 is Kirsten begonnen met een cursus bijen houden. Ze woonde toen nog in Amsterdam en had daar een moestuin om haar eigen voedsel en bloemen te verbouwen. In overleg met de volkstuinvereniging werd er een speciaal plekje op de volkstuinen gereserveerd voor haar bijen, zodat niemand er last van had en de bijen wel hun ‘werk’ konden doen en genoeg voedsel voor zichzelf konden vinden.  

Ondertussen werd het huis in Almere Oosterwold gebouwd en in 2018 verhuisden eerst de bijen vanuit Amsterdam naar een buurman in Almere. In 2019 zijn ook Kirsten en haar man in Almere gaan wonen en werd de tuin ingericht, met een deel siertuin, een moestuin en een wilde tuin met kruidenrijk grasland en fruitbomen. Genoeg te eten voor de bijen.  

Kirsten heeft nu vier bijenvolken. “Ik wil niet heel veel meer groeien, maar misschien dat ik ga uitbreiden naar zes. Ik zoek naar een natuurlijke balans. Wilde bijen moeten niet hoeven concurreren met mijn bijenvolken. Een bijenvolk bestaat uit tenminste 10.000 bijen. In de zomer zijn dat er vaak wel 50.000. Bijen die in de zomer worden geboren leven veel korter, zo’n 6 weken, maar moeten er wel voor zorgen dat de wintervoorraad eten aangelegd wordt. In de winter leven bijen langer. Dit heeft er ook mee te maken dat ze pas kunnen sterven als er weer een nieuwe generatie is en die is er pas weer in het voorjaar”.  

“Bij het aanleggen van onze tuinen hebben we ook heel sterk gekeken naar de biodiversiteit. Welke bloemen en planten trekken bijen en hommels, vlinders en andere insecten aan. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder insecten zijn. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door steeds minder en armer leefgebied. Ik help graag mee om de biodiversiteit te herstellen en om producenten te helpen weer een goede balans tussen natuur en productie te vinden, zoals ik zelf ook doe. Daarom ben ik ook een cursus biodiversiteit gaan volgen en ben ik nu ambassadeur biodiversiteit. Als ambassadeur vertel ik anderen waar ze op moeten letten, hoe ze hun tuin het best kunnen inrichten, ik onderzoek welke planten er het best passen bij de insecten die al voorkomen in het gebied waar ze wonen.”

Kirsten maakt en verkoopt haar eigen honing, maakt kaarsjes, crème en lippenbalsem van bijenwas en geeft advies over planten en bijen. De honing wordt twee keer per jaar geoogst in juni en augustus. Vooral bij de oogst in augustus let ze goed op of ze niet te veel honing uit de kast haalt. Er moet genoeg voor de bijen zelf overblijven om de winter te overleven. Het liefst voert ze niet bij. Daarnaast produceert Kirsten jaarrond jams, chutney, siroop en azijn.  

Als een bijenvolk te groot wordt gaat het zwermen. “Je kunt ook zelf het volk in tweeën splitsen. Daar zijn verschillende manieren voor, maar ik doe het liever op de natuurlijke manier, waarbij de bijen zelf kiezen wanneer hun volk te groot wordt.” In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij vormen dan een zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. “Meestal blijven ze in de tuin, wij hebben 4.000 vierkante meter en dan kan ik ze gemakkelijk weer vangen. Er blijft dan dus een kast zonder koningin over. De bijen maken dan uit larfjes van de oude koningin een nieuwe koningin en deze maakt een bruidsvlucht, waarbij ze met meerdere darren uit meerdere volken paart.  Dit is zodat er binnen het volk meer genetische diversiteit is, waardoor het volk sterk en weerbaar is.” 

In het weekend kun je een kijkje nemen in de theetuin van KirstenBosch en alles aan de weet komen over bijen, haar eigen producten en biodiversiteit. Kijk voor meer informatie op www.imkerijkirstenbosch.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl