14°C
Scattered clouds

Enige buffelmelktap van Nederland staat in Zeewolde  

 Broer en zus Rick en Janniek te Winkel onderscheiden zich met hun buffelboerderij ‘The Buffel Company’ in Zeewolde van de andere ongeveer 20 buffelboerderijen in Nederland door een verse buffelmelktap in hun boerderijwinkeltje met alleen maar buffelproducten. ‘Ze komen van heinde en verre hierheen om verse buffelmelk te tappen. Het smaakt echt anders dan melk van de koe en we horen vaak dat mensen met een koemelkallergie onze buffelmelk en producten wel kunnen drinken en eten zonder buikklachten’, vertelt Janniek.   

 De boerderijwinkel met boerderij automaten is iedere dag van 08.00 tot 20.00 uur geopend. In de automaten tref je behalve melk, ook andere zuivelproducten, zoals buffelyoghurt en mozzarella gegarandeerd gemaakt van de verse melk van hun eigen buffels.   

 The Buffel Company bestaat nu bijna een half jaar. Twee jaar geleden werd het idee geboren om waterbuffels te gaan houden. Rick is veel in het buitenland geweest en heeft daar zijn ervaring en kennis opgedaan. ‘Dat is het leuke. We moeten nu nog heel veel zelf uitvogelen.’ Op het bedrijf in Zeewolde worden momenteel zo’n 300 waterbuffels gehouden.  

 Elke zaterdag mogen bezoekers een kijkje nemen in de stal  in Zeewolde. De familie Te Winkel vertelt dan graag het verhaal over het houden van vee op de boerderij. ‘Laatst stond ik nog aan een man van middelbare leeftijd uit te leggen, dat een koe eerst een kalfje moet krijgen voordat ze melk kan geven’, vertelt Janniek. ‘Wij staan er versteld van wat mensen soms niet weten over het boeren leven. Ik vind het mooi dat we dit dan kunnen laten zien. Onze waterbuffels mogen zelf beslissen of ze binnenblijven of naar buiten gaan. Met het warme weer blijven de meeste graag binnen, de stal houden we koel door een water vernevelinstallatie waar de buffels zelf ook graag onder gaan staan. Toch zijn er ook een paar buffels die buiten genieten van het warme weer, die liggen rustig de hele dag te zonnen in de wei. Waterbuffels zijn lieve beesten, heel rustig en aaibaar.

Op zaterdag zijn onze staldeuren open en mogen bezoekers de buffels bekijken en aaien. Soms blijven mensen wel anderhalf uur. Dan gaan ze rustig op een bankje naar de buffels zitten kijken, aaien de beesten en maken foto’s.’   

 Buffels kunnen slecht zweten en hebben het daarom snel warm. ‘Onze waterbuffels gaan graag het koele water in, daarom hebben we buiten in de wei een poel voor ze aangelegd. Naast de waterpoel hebben ze zelf een modderpoel gemaakt, dus vaak zien ze er niet uit als ze buiten hebben ‘gespeeld’.’    

The Buffel Company ligt aan de (fiets)route ‘Rondje Rechtstreeks’. Dit is een route langs allemaal boerderijwinkeltjes in het buitengebied van Zeewolde. Onderweg kun je een hele maaltijd kopen, zoals melk, yoghurt, kaas, vlees, fruit en sappen, eieren, brood, aardappels, yacon (appelwortel), wijn en het specerij saffraan.   

Openingstijden boerderij automaten: 
Maandag t/m zondag van 8.00 t/m 20.00 uur . Pin (contactloos) en contant (muntgeld) betaling mogelijk  

 De staldeuren zijn op zaterdag geopend van 11.00 t/m 15.00 uur . Kijk voor meer informatie en updates op de sociale media en website van The Buffel Company : https://www.thebuffelcompany.com   

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl