0°C

Wedstrijden schapen drijven terug in Opmeer

Hij heeft het toch maar weer opgepakt, want de sponsors wilden graag aan zijn evenement meewerken. Daarom organiseert Erik Groot uit Spanbroek weer een groot evenement met schapen drijven. De organisatie pakt niet zo groots uit als tijdens het WK in 2017, maar er zal niettemin voldoende te beleven zijn tijdens de European International die gehouden wordt van 20 tot en met 24 juli 2022 in de gemeente Opmeer. 

Vorig jaar kon het EK in Opmeer niet doorgaan en voor 2022 was het EK schapendrijven al toegezegd aan Frankrijk. “Toch kwam de vraag, onder andere van sponsors, om toch zoiets te gaan organiseren dit jaar.” Erik Groot besloot de uitdaging aan te gaan, schraapte de nodige vrijwilligers om hem heen en zo ontstond een nieuwe internationale wedstrijd. Erik Groot: “We hebben door omstandigheden een nieuw toernooi ontwikkeld en het blijkt dat er toch behoefte aan is.” Er komen in juli 135 teams aan de start uit heel Europa, waarvan er 15 na kwalificatie rondes en een halve finale, overblijven voor de finale op 24 juli. In het weekend van 14 en 15 mei jl. werden in Spanbroek de kwalificatiewedstrijden voor Nederlandse teams gehouden. Van die Nederlandse teams zullen 8 tot 10 teams zich plaatsen voor het toernooi. 

Terug naar de basis 

In vergelijking met het WK van 2017 in de gemeente Opmeer is het evenement minder groots opgezet dan dit jaar het geval. Groot: “We gaan met dit evenement terug naar de basis.” Er staat wel een tribune voor 300 mensen en er is ruimte voor horeca die eten en drinken aanbieden, maar geen uitgebreide beurs. Toch is er volgens Groot ruim voldoende te beleven voor de bezoeker. “Uit heel Europa komen de beste teams naar Opmeer. Allemaal teams die mogelijk een maand later naar het EK in Frankrijk afreizen. Het niveau is hoog in Opmeer.” 

Promotie 

De promotie is in volle gang. Een ludiek idee van de organisatie is om met een schaapskudde door  alle West-Friese gemeenten te trekken. Dat idee wordt nog uitgewerkt, maar Erik Groot ziet dat idee in elk geval wel zitten. “Dat is toch prachtig wanneer een herder met een kudde door de polders trekt.” Erik Groot zoekt zeker wel naar een professionele aanpak voor het evenement. Hij heeft Ierse juryleden uitgenodigd, de beste handlers met hun honden uit Europa komen naar het evenement. En dat is best bijzonder stelt Groot. “In augustus zijn immers de Europese Kampioenschappen. Dat vraagt nogal wat voor de Europese handlers. Voor dergelijke evenementen zijn ze minstens een week van huis met hun hond.” 

Goed voor de regio 

Erik Groot vindt het belangrijk dat West-Friesland op deze manier onder de aandacht komt. “Je hoort nu al dat B&B’s en campings veel aanvragen krijgen en dat is mooi meegenomen.” Groot vindt dat we hier een regio hebben die veel te bieden heeft aan de toerist en ziet dat hij door het organiseren van het evenement een mooie bijdrage kan leveren aan de naamsbekendheid van West-Friesland. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl