14°C
Scattered clouds

Aardappel van de toekomst 

Aardevo in Nagele ontwikkelt de aardappel van de toekomst 

Een nieuw aardappelras moet toegevoegde waarde hebben. Dat is het uitgangspunt van Paul van den Wijngaard, managing director bij Aardevo B.V. en Aardevo North America. Innovatie is in zijn ogen en dat van zijn team de sleutel naar toekomstbestendige gewassen. De focus ligt op de hybride veredeling van aardappelen.  

Aardevo heeft zijn hoofdkwartier in Nagele en daarnaast een vestiging in Idaho, Amerika. Alles wat gecentraliseerd gedaan kan worden, gebeurt in Nagele. Omdat de EU-regels het onmogelijk maken materiaal uit te wisselen met Amerika draait daar een eigen programma. Idaho is voor Amerika wat de Noordoostpolder is voor de rest van de wereld, het belangrijkste aardappelcentrum.  

Aardevo is een Joint Venture van KWS en J.R. Simplot Company. Hun kennis, kunde en faciliteiten worden ingezet voor de zoektocht naar de perfecte aardappel. Samen met de 20 wetenschappers van Aardevo zelf voeren zij het veredelingsprogramma uit.  

Paul van den Wijngaard kwam in februari 2018 in dienst als General Manager bij KWS. Er werkte toen een klein team aan het programma hybride veredeling. Begin 2019 werd de Joint Venture opgericht en kwam de focus geheel te liggen op de hybride veredeling van aardappelen. Hybride veredeling is een conventionele vorm van veredelen, waarbij eerst goede eigenschappen samengebracht worden in ouderlijnen. Het hybride product ontstaat door deze ouderlijnen te kruizen. Door uit te gaan van verschillende ouderlijnen kunnen er sneller hybriden met verschillende combinaties van goede eigenschappen ontwikkeld worden. Deze vorm van veredelen werd al eerder toegepast op suikerbieten, maïs en groenten. Voor de aardappel is het nieuw en het proces nog volop in ontwikkeling. Het uiteindelijke doel is een toekomstbestendige friet- en chipsaardappel, die ook commercieel aantrekkelijk is rond 2030.  

De eerste hybride producten zullen nog een pootgoed stap hebben, waardoor er voor consumptie-aardappeltelers in feite niets verandert, behalve dat er sneller nieuwe rassen zijn. Zij kunnen op de klassieke manier de nieuwe rassen poten. Het streven is dat een nieuw ras voordelen heeft voor de teler, het moet een toegevoegde waarde hebben. Er komt met deze eerste hybride rassen geen hele omslag in de manier van telen, wel zullen er verbeteringen zijn in bijvoorbeeld de gevoeligheid voor ziektes.  

Voor pootgoedtelers wordt het op termijn wel anders. Het doel van Aardevo is om pootgoed te telen uit botanisch zaad en in een nog verre toekomst consumptieaardappelen uit botanisch zaad te telen. Volgens Van den Wijngaard gaan hier nog heel wat jaren overheen. ‘Investeren in innovatie kan een pootgoedteler nu nog gewoon doen, maar over zes jaar raad ik hem aan er heel goed over na te denken, waarin en hoe hij wil investeren. Uiteindelijk zal er op den duur minder land nodig zijn voor pootgoedvermeerdering.’ 

De operationele groep van KWS, die zich bezighoudt met de teelt werkt op kleine schaal samen telers uit de buurt en verschillende andere regio’s om proeven uit te voeren. ‘Wij van Aardevo komen ook graag met pootgoedtelers in gesprek om te vertellen waar ze mee bezig zijn en om tot een samenwerking te komen’.  

Voor meer informatie: https://www.aardevo.com

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl