14°C
Heavy Rain

Boomkwekerij Maes: ‘Breed sortiment bomen is essentieel’

Opa Maes is in 1941 als pionier vanuit Brabant naar de Noordoostpolder gekomen. Hij werkte vanaf het begin mee aan de drooglegging. Tijdens de eerste uitgifte kreeg hij een akkerbouwbedrijf in Luttelgeest toegewezen en kwam de familie Maes definitief naar de polder om hun agrarische onderneming voort te zetten.

In 1950 werd hun eerste oogst binnengehaald. Als derde generatie Maes in de Noordoostpolder, was het aan Mathijs om zijn passie invulling te geven. Vader Jan Maes (75) gaf hem de ruimte om na ruim een halve eeuw akkerbouw, het bedrijf om te vormen tot boomkwekerij. Ondanks zijn leeftijd is hij nog iedere dag op de kwekerij aanwezig. Mathijs is blij dat hij zo fanatiek en enthousiast is over de boomkwekerij. ‘Het is toch een hele verandering’.

Het bedrijf van Mathijs en Miranda is gespecialiseerd in jonge laanbomen en daarnaast worden er ook grote bomen, fruitbomen, haag en erfbeplanting gekweekt en verhandeld voor zowel de zakelijke als de particuliere markt.

Zaterdag open voor particulier

Mathijs is begonnen met kweken van bomen voor de particuliere markt tijdens zijn studie op de tuinbouwschool in Frederiksoord. Op zaterdag tussen 9.00 en 15.00 uur is de kwekerij speciaal geopend voor de particuliere verkoop waarbij de klant in de kwekerij geadviseerd wordt door Mathijs. Voordat klanten komen kunnen ze ook al inspiratie opdoen via de website Tuinboom.nl.

Op de kwekerij aan de Lindeweg staan verschillende soorten zoals laanbomen, fruitbomen, sierbomen, meerstammige bomen en solitaire bomen. Iedere boom heeft specifieke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld bloeiwijze, groeikracht, type vrucht, grondsoort, toepassing, winterhardheid, kroon en bladvorm. Een breed sortiment is essentieel voor Boomkwekerij Maes, omdat iedere afnemer zijn eigen wensen heeft. Waarbij de belangrijkste factor de standplaats van de boom is.

Verplanten

Bomen en hagen verplanten vanuit de volle grond kan vanaf begin november wanneer het blad van de bomen is gevallen en de bomen in rust komen, tot en met eind maart. Zodra de knoppen in het voorjaar weer beginnen uit te lopen is het onverstandig om de boom uit de volle grond nog te verplanten, omdat dan de kans op een goede hergroei afneemt. Vanaf dit moment kunnen bomen vanuit een pot verplant worden. Omdat je met bomen in een pot, alle wortels meeneemt naar de nieuwe standplaats groeit de boom gelijk verder.

Voordat de bomen leverbaar zijn, is er al een aantal jaren teeltwerk aan vooraf gegaan. De vermeerdering van bomen wordt bij Boomkwekerij Maes zelf gedaan door middel van enten en stekken. Jaarlijks worden er zo’n 12.000 jonge bomen uitgeplant van zo’n 60 boomsoorten.  Daarvan wordt een groot gedeelte na een paar jaar verkocht als uitgangsmateriaal voor collegakwekers. Uiteindelijk zijn de meeste bomen minimaal 6 jaar oud wanneer ze groot genoeg zijn voor levering aan hoveniers en particulieren.

In de kwekerij wordt naast elke jonge boom het eerste jaar een bamboestok geplaatst. Als de boom begint met groeien wordt hij hier tegenaan gebonden zodat hij niet omwaait en recht blijft groeien. Verder is het belangrijk dat de boom in vruchtbare grond geplant wordt, vrij blijft van ziektes en plagen, tijdig water en voeding krijgt en dat de kwekerij onkruidvrij wordt gehouden. Dit klinkt vrij eenvoudig maar het is een uitdaging om alles op het juiste moment te doen. Dit komt doordat werken met een natuurproduct elk jaar anders is, het groeiseizoen is nooit hetzelfde door met name de verschillende weersinvloeden.

Water geven belangrijk

Vooral bij bomen die net zijn aangeplant is tijdig de juiste hoeveelheid water geven van groot belang om goed aan te slaan. Door hiervoor niet alleen afhankelijk van de natuur te zijn, maakt de kwekerij sinds een aantal jaar gebruik van druppelirrigatie in plaats van een grote haspel. ‘Doordat er bij elke rij bomen nu een druppelslang ligt, kunnen we heel gericht water en voeding geven’, vertelt Mathijs. ‘Naast besparing van water, energie en meststoffen, geeft het een homogenere groei en hebben we minder last van schimmelziekte doordat de bladeren droog blijven. Een bijkomend voordeel van op de nieuwe manier watergeven is dat de onkruiddruk in de paden veel lager is, doordat het daar droog blijft’.

In de toekomst wil het bedrijf zowel bedrijven als particulieren blijven bedienen. Om voor beide doelgroepen de geschikte bomen te kunnen leveren is kennis van sortiment, innovatie en milieuvriendelijk telen erg belangrijk.

Tuinboom.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl