0°C

DutchSoy levert bijdrage aan eiwittransitie met verse soja uit Flevoland

Verse soja uit de Flevolandse klei in de Nederlandse supermarkt, dat is het doel van Green Organics, DutchSoy en de vijf Flevolandse sojatelers.

We eten steeds meer soja. De afzet van verse soja via de Nederlandse supermarkten is in de laatste vijf jaar vervijfvoudigd. De verse soja oftewel edamame, die nu in de winkels ligt, komt voor het grootste deel uit Azië. De Flevolandse telers willen daar verandering in brengen. 

Die vijf Flevolandse telers zijn: Harry Schreuder, Wouter Klaasse Bos, Tom Peetoom, Erwin Rienks en Jaco Burgers (ERF B.V. / Hemus). 

Door de samenwerking met Green Organics hebben deze telers van DutchSoy een gegarandeerde afzet. Er wordt geteeld wat de markt vraagt. 

Peter Strijk uit Dronten is dè sojapionier van Flevoland. In 2013/2014 begint hij zijn onderzoek naar de mogelijkheid van sojateelt in Flevoland. Hij zet een aantal rassenproeven op in samenwerking met PPO Lelystad (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) en maakt gebruik van het Europese netwerk om meer kennis te vergaren. 

In april 2018 ontmoeten Peter Strijk en Jan Groen van Green Organics elkaar tijdens de kick off van het Growing Green Proteïns programma van de Provincie Flevoland. Dit is een programma om de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig eiwit te versnellen. Ze raken in gesprek en besluiten samen de teelt van soja op te pakken en uit te bouwen. 

Dit resulteert in een overname van DutchSoy door Green Organics, waarbij Peter Strijk verbonden blijft aan de sojateelt. Door deze stap is DutchSoy beter in staat om door te groeien. Green Organics kan de telers begeleiden van teeltadvies tot het vermarkten van de soja. 

Tien telers gaan de uitdaging van het soja telen aan. Hiervan telen er acht biologisch en twee gangbaar. Omdat het een nieuwe teelt is, zijn er veel onzekerheden. Is de Flevolandse grond geschikt voor de teelt, welke rassen zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat, hoe ontwikkelt de afzetmarkt zich. Samen met de telers steekt Green Organics zijn nek uit en er wordt veel kennis opgedaan en in praktijk gebracht. Uiteindelijk blijven er vijf telers over die samen goed zijn voor twintig hectare soja. 

Harry Schreuder van Harrysfarm in Swifterbant is één van de vijf telers. Tijdens een telersbijeenkomst van PPO werd hij door Peter Strijk enthousiast gemaakt voor de sojateelt. Het Growing Green Proteïns programma sprak hem aan. Sinds drie jaar teelt hij verse soja, Dutch Edamame, zoals de verse jonge sojabonen uit Nederland worden genoemd. ‘Dit jaar telen we 3,2 hectare verse soja in de Flevolands klei’, vertelt Schreuder. ‘Normaal zaaien we in mei, maar dit jaar was alles wat later en werd het 2 juni. Half september hebben we de oogst binnen gehaald. Hiervoor halen we machines uit Brabant, want de oogstmachines die we hier in Flevoland gebruiken zijn in wezen te modern en kunnen niet gebruikt worden voor dit tere gewas. Mijn opbrengst is totaal 12.000 kilo soja, per hectare is dat 3.900 kilogram’. 

Schreuder is enthousiast over de samenwerking met Green Organics en de andere telers. ‘We hebben verschillende studieclubs: teelt, techniek, verwerking, markt, veredeling en kunnen daardoor veel kennis delen. Daarnaast is Maarten van der Marel aangetrokken door Green Organics als soja specialist. Hij kan zich geheel focussen op onze teelt en ons hierin begeleiden en proeven uitzetten. Ik geloof in dit gewas. Verse soja zal op termijn een belangrijke teelt in onze voedselketen zijn’. Schreuder is een gangbare teler en doet verschillende proeven met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. ‘Soja is qua verzorging een gemakkelijke en schone teelt. Er komt weinig chemie bij kijken.’

Provincie Flevoland steunt de sojateelt in Flevoland om een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie en het Europese beleid, om minder afhankelijk te worden van import. Het eerste jaar van de teelt stond in het teken van kennis opdoen over veredeling, teelt en de markt. Nu richten de telers zich op een hogere oogstopbrengst en wordt er gekeken hoe de oogstmachines minder oogstverliezen krijgen en daarnaast naar het verhogen van de verkoop in de Nederlandse supermarkt. 

Soja haalt haar eigen stikstof uit de lucht en verrijkt de grond. Er wordt onderzocht of en welk voordeel de gewassen die na de soja worden verbouwd ervan hebben. Verse soja heeft een relatief kort groeiseizoen, ten opzichte van droge soja. Doordat je verse soja veel eerder, na circa 100 dagen, kunt oogsten, is het oogstrisico veel minder en past het vrijwel in ieder bouwplan. Verse soja kan dus in korte tijd op natuurlijke wijze een uitgeputte grond een boost geven.

Floriade

Soja is een gezonde lekkernij met een nootachtige smaak, die in veel gerechten toegepast kan worden. Chef-kok Sharon de Miranda zal tijdens de Floriade dagelijks gerechten maken met de Flevolandse verse soja. ‘Wij zien de Floriade als een mooie promotie van ons product: Dutch Edamame’, aldus Jan Groen van Green Organics. 

Meer informatie: www.dutchedamame.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl