0°C

Oogstrobot doet het goed in de broccoli

Het is lastig om genoeg personeel te vinden voor de broccoli-oogst, daarom is er vanuit de sector steeds meer vraag naar automatisering. Hogeschool Inholland-studenten zijn proeven gestart met een oogstrobot. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Een voorwaarde van de oogstrobot is dat deze moet weten hoe een broccolistronk eruit ziet, zodat de juiste maat kan worden geselecteerd. De studenten hebben hiervoor een camera bovenop de machine gebouwd die het gewas scant en beoordeelt.

Met het prototype is een test gedaan met vijftig broccolistronken. Het bepalen van de diepte, de afstand van de camera tot de broccoli, ging goed. De juiste diameter vaststellen was lastiger, maar volgens de studenten is dat in de praktijk met het blote oog ook moeilijk te zien.

Een ander onderdeel waar de onderzoekers zich op richten is de grijparm. Na het beoordelen van verschillende concepten is gekozen voor een mechanisme dat de broccoli in twee stappen oogst: ontbladeren en afsnijden. Ook hiervoor is een prototype ontwikkeld. Die is het afgelopen voorjaar getest bij een teler in het Noord-Hollandse Wieringermeer. Ontbladeren was lastig omdat het blad slap hing door het warme weer, het afsnijden ging goed.

Bron: https://www.smartfarming.nl/artikel/2021/10/26/oogstrobot-doet-het-goed-in-broccoli 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl