21°C
Clear sky

Planten rechtstreeks van de kweker

Anderhalf jaar geleden verhuisde kwekerij Almere naar de overkant van de weg, Linnaeusweg 7 in Almere. Hiermee werd het aantal vierkante meters planten verdubbeld naar 14.000. Het eerste jaar verdubbelde het aantal klanten niet mee. “Vorig jaar hadden we minder voordeel van corona”, vertelt Laurens Bijl. “Mensen waren bang om de deur uit te gaan. In het eerste coronajaar waren de planten niet aan te slepen en draaiden we een heel goed jaar, maar vorig jaar bleef achter. Nu zien we iedereen weer terugkomen. Er komen nu ook vaak mensen die zeggen dat ze voor het eerst hier op onze nieuwe locatie zijn, terwijl we ze eerder jaarlijks zagen. Dat ze weer terugkomen geeft ons vertrouwen voor de toekomst.” 

Laurens is opgegroeid in de kwekerij van zijn ouders. Uiteindelijk begon hij voor zichzelf en is nu tien jaar bezig met het huidige concept, het telen van veel verschillende planten in kleine hoeveelheden, specifiek voor de consument, die ze zelf in de kwekerij kan uitzoeken. Daarvoor werd er aan groothandels geleverd. Toen zijn vader stopte met zijn eigen kwekerij is hij voor Laurens gaan werken en nu loopt hij nog steeds mee in de kwekerij en geeft adviezen. 

In de kwekerij staan nu de zomerbloeiers volop te stralen, zoals de Spaanse margrieten, geraniums, begonia, dahlia, dipladenia, fuchsia. Het is één kleurrijke bloemenzee. De trots van Laurens zijn toch wel de hanging baskets met één soort plant of met een mix van planten. Hij heeft ze in de maten groot, groter, grootst. Enorme bakken met prachtig bloeiende planten lachen de bezoekers toe en willen meegenomen worden. “Bij tuincentra zie je geen hanging baskets in deze grootte”, vertelt Laurens. “Je zit dan met transport. Het volume is te groot, waardoor het product te duur wordt. Hier zoeken onze klanten het zelf uit en nemen het mee in hun eigen auto. Dat scheelt een schakel. Daarnaast adviseren wij ze met liefde voor de plant over de verzorging, waardoor ze langer kunnen genieten van onze producten.”  

Met de verhuizing naar de overkant van de weg en de vergroting van het aantal vierkante meters is ook het sortiment uitgebreid. “We hadden al regelmatig vraag naar kamerplanten. In de winter wordt er weinig in de tuin gedaan, maar willen we toch de gezelligheid van planten. Bezoekers kwamen hier dan en verbaasden zich erover dat we niets of weinig voor binnen hadden. Nu hebben we ook in voornamelijk groene kamerplanten een ruime keuze.”

Bijzonder is het plantenhotel van Kwekerij Almere. “Vaak hebben mensen zelf geen ruimte om in de winter overblijvende planten binnen te zetten bij een goede temperatuur. Die planten kunnen hier gebracht worden. Ze overwinteren dan bij ons in de kas, krijgen een goede verzorging en kunnen in het voorjaar weer opgehaald worden om een zomer lang van te genieten in eigen tuin.” 

Benieuwd naar het assortiment van Kwekerij Almere? Kijk dan op www.kwekerijalmere.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl