0°C

600 BSO’s zetten in op gezond eten tijdens de zomervakantie

De sociale onderneming Spoony organiseert deze zomer op 600 BSO’s de Gezonde Smikkelweken. Zo’n 50.000 kinderen gaan tijdens de zomervakantie op de buitenschoolse opvang zelf gezond koken en leren over gezonde en duurzame voeding. Ook buiten de BSO’s kunnen kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar meedoen met dit grootste nationale groenten programma voor kinderen. Het wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en 16 partners die allen zonder winstoogmerk meedoen.

In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten*. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas**, waarbij een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte sociale onderneming Spoony afgelopen jaar De GezondeSmikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. In 2021 kregen 120 BSO’s kratten geleverd met groenten, recepten en eetspelletjes. Dit jaar gaan 600 buitenschoolse opvang organisaties aan de slag met het groenten programma, een exponentiële groei van 400%. ‘’Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes. Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit,” aldus Phaedra Mensen, oprichter en CEO van Spoony.

Zomerprogramma

De kick-off vindt in de eerste week van de vakantie plaats op 600 buitenschoolse opvang locaties in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Deze BSO’s ontvangen op locatie kratten met verse groenten activiteiten, zoals een pakket om van zwarte bonen brownies te maken en een Zintuigenspel waarmee ze gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken. “Ik was verbaasd over wat de kinderen allemaal hebben geproefd tijdens het Zintuigenspel en hoe leuk de kinderen dat aan het spelen waren,” aldus BSO-leidster Marjon van BSO het Vossenhol.

Ook thuis gezond smikkelen

Om kinderen te stimuleren ook thuis gezond aan de slag te gaan, krijgen alle deelnemende kinderen een Kook- en Speelboek mee naar huis met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze kunnen alleen of met het hele gezin gedaan worden. Kinderen die niet naar de BSO gaan kunnen meedoen via het online platform. Door het meedoen aan de challenges kunnen er 100 prijzen worden gewonnen, van een Cortina fiets, Nike Air Jordans tot een air up drinkfles. Meedoen kan tot 31 augustus 2022.

*Bron: RIVM, Voedselconsumptiepeiling 2020
**Bron: Nederlands Jeugd Instituut, 2022
***Hier zijn de onderzoeksresultaten van de eerste editie te vinden.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl