0°C

Agrico verwacht realisatie van veel hogere prijs

Aardappelcoöperatie Agrico in Emmeloord maakte afgelopen week aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van 35,50 euro per 100 kg voor alle geleverde kilo’s 28 mm opwaarts bekend voor pootgoed van oogst 2022. De prijs betreft een gemiddelde voor alle geleverde rassen, maten en klassen.

De totale opbrengst per hectare is ten opzichte van 2021 met 4.400 kilo per hectare gestegen tot 42.900 kilo in 2022. Bovendien waren de maten ook fijner dan in 2021, waardoor er 55.000 ton meer beschikbaar was in de pootgoedmaat. Het totale verkochte volume van de pool is gestegen met 45.000 ton ten opzichte van de oogst van 2021. Opvallende stijgers in het verkochte volume waren Arizona, Rudolph, Markies en Fontane.

Marktontwikkeling
Afgelopen jaar heeft Agrico geïnvesteerd in het beschikbaar hebben van voldoende pootgoed om aan de vraag van de vroege export te kunnen voldoen. Dit heeft geleid tot een grote stijging in het volume dat Agrico naar deze markt heeft kunnen exporteren.

Verder waren er positieve ontwikkelingen in met name de leveringen aan Algerije en Irak. Daar is Arizona inmiddels het grootste monopolieras geworden. Daarnaast is in het roodschillige segment de Rudolph zeer gevraagd in Algerije.

De situatie op de Europese tafelmarkt was heel anders. Telers in Europa zagen de kosten voor de teelt enorm toenemen en zagen af van de teelt van aardappelen of kozen voor de teelt van aardappelen voor andere segmenten. Dit effect is ook te zien in de poolprijs van deze rassen. Agrico heeft daarom besloten fors in te grijpen in de arealen van een aantal Europese tafelrassen.

De vraag naar rassen voor de fritesindustrie was uitstekend. Alle rassen zijn volledig uitverkocht. Ook voor de chipsindustrie is er nu een interessant ras beschikbaar: Napoleon. Het ras liet al goede resultaten zien tijdens de beproevingen en inmiddels zijn de eerste programma’s voor oogst 2023 met diverse chipsproducenten gemaakt.

Kosten
Ook het afgelopen jaar heeft Covid-19 nog steeds een grote invloed gehad op de prijzen van transport. De kosten voor containervervoer en conventionele scheepsverladingen zijn, afhankelijk van de bestemming, tot 50% duurder geworden dan voor Covid-19. Wel waren er dit jaar voldoende containers beschikbaar voor alle bestemmingen. Voor de telers zijn de kosten het afgelopen jaar ook sterk gestegen. Om deze reden heeft de poolcommissie de bewaarvergoeding met 20 procent verhoogd. De overige kostenstijgingen in de teelt moeten in de markt goed gemaakt worden.

Resultaat
Algemeen directeur Jan van Hoogen is tevreden met het substantieel hogere niveau van de uitbetalingsprijs ten opzichte van afgelopen jaar. “De markt is nationaal en internationaal het afgelopen seizoen aanzienlijk veranderd. We zijn tevreden dat Agrico hier goed op heeft kunnen inspelen met daardoor een goed resultaat”.

In juli zal Agrico de definitieve uitbetalingsprijzen bekendmaken.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl