De BietenHit: wie teelt de zwaarste kiloknaller onder de voederbieten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wie teelt de zwaarste voederbiet? Deze wedstrijd is uitgegroeid tot een ware BietenHit, waarbij niet alleen de zwaarste voederbiet, maar ook de origineelste rooimethode beloond wordt. Tips en teeltadviezen worden onder de deelnemers gedeeld, maar of dit de beste tips zijn? Daar kom je vanzelf achter na het weegmoment.

De BietenHit is een wedstrijd, waar iedereen uit Flevoland aan mee kan doen. Lucas Bastiaansen uit Biddinghuizen is één van de organisatoren. Hij vertelt: “Tijdens een uitje van de FAJK (Flevolands Agrarisch Jongeren Kontakt) in 2016 kwam het gesprek hierop. De wedstrijd werd al georganiseerd door wat oudere jongeren en zij wilden het graag overdragen aan de jongere garde. Wij vonden dat wel wat en hebben het met een aantal vrienden opgepakt en in een moderner jasje gestoken door meer gebruik te maken van Facebook. Ieder jaar zitten er wat andere mensen in de organisatie, waardoor er steeds nieuwe ideeën zijn en het steeds professioneler wordt, maar ook steeds ludieker. Dit jaar gingen er zo’n 150 deelnemers met ons de uitdaging aan om de zwaarste voederbiet te telen. Extra handicap was dat het zaad waarmee dat gedaan moest worden al vijf jaar oud was. Dus dit jaar was er echt veel liefde voor de biet nodig. Voor het komende bietenseizoen hebben we nieuw zaad, dus hopen we ook op veel zwaardere bieten. De verkoop van de zaden start in februari.”

De zwaarste biet afgelopen jaar was 16,2 kilo. “Deze is geteeld door Chris Janknegt, een mooie prestatie, maar in Noord-Holland waar ze ook een dergelijke wedstrijd doen ‘de dorstige biet’ was de zwaarste meer dan 50 kilo. Onze uitdaging dit seizoen met het nieuwe zaad is dan ook dat we daar overheen gaan.”

Meedoen aan de BietenHit kost twee euro. Hiervoor krijg je een zakje met enkele tientallen zaadjes. Het is aan de deelnemer om op welke manier dan ook – in de kas, op de vensterbank, in de moestuin, op het erf, in een pot of in de volle grond – de zwaarste kiloknaller onder de voederbieten te telen. In november worden net als in de echte bietencampagne de zwaarste bieten bij de deelnemers opgehaald en naar de ‘fabriek’ gebracht waar ze allemaal op dezelfde weegschaal gewogen worden om de beste bietenteler van Flevoland te bepalen.

Ben je nieuwsgierig geworden en/of wil je meedoen? Volg dan https://www.facebook.com/Bietenhit. Hier wordt bekend gemaakt hoe je aan de zaadjes komt voor dit jaar en hoe je je aanmeldt voor de BietenHit. Heb je nooit eerder een biet geteeld? Maakt niet uit. Op de Facebookpagina staan instructiefilmpjes – met een knipoog – hoe je dit het beste doet. Heb je geen tuin? Een grote bloempot volstaat ook. En vergeet niet: meedoen is belangrijker dan winnen. De mooiste missers komen op de blunderlijst en ook dat is een eervolle vermelding.

De organisatie van de BietenHit bestaat uit zo’n tien vrijwilligers, die dit organiseren naast hun normale werkzaamheden of studie.

Wees sociaal, deel lokaal!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl