Lekker van Beers Tuinbouw BV uit de Noordoostpolder
Op verschillende plekken in de polder zie je de oogstwagens van Beers op het land staan. Even verderop, midden in het land, staat dan vaak de trekker met de oogstband. Aan de band zo’n zes medewerkers met een groot mes om de bloemkolen van de plant te snijden en op de wagen achter de trekker twee medewerkers die de bloemkolen van de band halen, sorteren en in de goede kist leggen.
Matijs Beers staat zelf op de wagen en controleert onder andere of de bloemkolen wel goed wit zijn. ‘Ooit is er iemand geweest, die vond dat een bloemkool wit moest zijn en daarom zijn de bloemkolen in de winkel nu perfect wit. Wanneer een bloemkool zonlicht krijgt wordt-ie geel en ziet er daardoor minder lekker uit. Deze worden daarom niet verkocht.’
Een bloemkool groeit in zijn bladeren en behoudt daardoor de witte kleur. Wanneer je de bloemkool ‘wild’ laat groeien omsluiten de bladeren niet altijd de hele kool en is er kans op verkleuring door de zon. Daarom naaien telers de bladeren van de bloemkolen dicht. Tot vijf jaar geleden was dit handwerk en waren er veel mensen nodig om dit intensieve werkje te volbrengen. Tegenwoordig naait Beers de bladeren met een grote naaimachine aan elkaar. ‘Een grote verbetering’, vinden Peter en Ria Beers, de ouders van Matijs.
Historie
Aan de Oosterringweg 10-2 kregen de ouders van Peter Beers in 1957 een tuinbouwbedrijf toegewezen. Zij werden geselecteerd uit velen die zich hadden ingeschreven voor een bedrijf in de nieuwe polder. Een grondige inspectie volgde. ‘De keukenkastjes waren mooi genoeg’, lacht Peter. De familie Beers kwam van een bedrijf met anderhalve hectare in Heerhugowaard naar een bedrijf van acht en een halve hectare in de Noordoostpolder, een enorme groei. In Heerhugowaard werden aardappelen, kool, uien en wortels geteeld. In de Noordoostpolder werden deze teelten uitgebreid en aangevuld met graan. Er werden twee medewerkers aangenomen.
In 1962 maakte vader Beers de overstap van vollegrondsgroenten naar fruitteelt. In 1964 gaf de voorlichtingsdienst het advies helemaal over te stappen op fruitteelt. Er heerste een crisis bij de groenten en in fruit was geld te verdienen. Beers stapte dan ook bijna volledig over naar de fruitteelt. Toch hield hij er om het risico te spreiden een klein deel vollegrondsgroente bij.
Peter was anderhalf toen de familie verhuisde naar de Noordoostpolder. Met zijn 3 zussen en 2 broers groeide hij op op het bedrijf. Van jongs af aan wist hij al dat hij tuinder wilde worden. Van 1980 tot 2013 runde Peter het bedrijf met zijn oudste broer. Zijn broer woonde op het bedrijf en Peter ging in het dorp Marknesse wonen. Hier werden zoon Matijs en een dochter geboren.
Peter en zijn broer draaiden de teelten weer om. In 1980 rooiden zij een deel van het fruit en gingen meer groenten planten. Zij bewerkten toen totaal 19 hectare: 14 hectare in pacht en vijf hectare huurland. In 1986 kochten zij het fruitbedrijf van een buurman (Oosterringweg 14-1) erbij. Hiermee gingen zij er 11 hectare op vooruit. De 5 hectare huurland werd ingeleverd. Zij rooiden de helft van het fruit en hier kwam vollegrondsgroente voor terug.
Peter verhuisde met zijn gezin vanuit het dorp naar de Oosterringweg. Hij, Ria en de kinderen werden hier heel blij van. ‘Op het bedrijf beleef je alles toch beter. In het dorp dacht ik wel eens dat het windstil was en ging ik naar het bedrijf om de beregeningsinstallatie aan te zetten, kwam ik daar waaide het toch te hard’. Ook voor Ria was het leuker bij het bedrijf te wonen. ‘Je krijgt een veel beter beeld van wat er leeft en speelt’.
In 2007 kwam Matijs erbij in de maatschap. In 2013 werd het deel van de oudste broer van Peter overgekocht en ging Matijs op het bedrijf van opa en oma wonen.
Beers Tuinbouw BV teelt nu 40 hectare bloemkool. Deze wordt volledig afgezet aan Bakker Barendrecht B.V. Daarnaast worden er 8 hectare spitskool en 8 hectare witte kool biologisch geteeld en 12 hectare Conference peren. Om steeds verse grond te hebben voor de kolen, wordt er land uitgeruild met een tulpenteler en een aardappelboer. Kolen kunnen slechts één keer in de drie jaar op hetzelfde stuk land geteeld worden.
Ferrari
De laatste jaren is er veel gedaan aan mechanisatie. Onlangs is er een volautomatische plantmachine aangekocht, een Ferrari Future Twin. Hiermee zijn er nog maar twee medewerkers nodig om te planten, één op de trekker en één op de machine. Voorheen waren er minimaal 4 tot 6 medewerkers nodig.
Binnenkort verhuizen Peter en Ria Beers naar een bedrijf een stukje verderop. ‘Deze kwam te koop en ligt precies tegenover ons kavelpad. Hier wonen we weer echt bij het bedrijf. Op het land achter onze huidige woning staan nu kassen met paprika’s. Dit land hebben wij geruild tegen het land aan de overkant. Van de kassen hebben we helemaal geen last, het is er altijd netjes rondom, maar deze kans om weer dichter bij ons eigen land te wonen, kunnen we niet laten gaan’.