Twee producentenorganisaties in de sector groenten en fruit hebben vandaag een erkenning als producentenorganisatie gekregen in het kader van de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO). Dit zijn Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland U.A. en Coöperatie Harvest House U.A.. Met de erkenning van deze twee organisatie telt Nederland in de sector groenten en fruit totaal negen erkende producentenorganisaties.
Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland U.A.
De Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland U.A. in Venlo telt 155 leden in Nederland en Duitsland en is erkend voor alle producten die vallen onder de sector groenten en fruit.
Directeur John Willems: “ZON heeft ongeveer een jaar gewerkt aan de voorbereiding en is erg blij met de erkenning. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een belangrijke bijdrage kan leveren aan de duurzame ontwikkeling van onze organisatie en toekomstige ontwikkeling van onze leden”.
Coöperatie Harvest House U.A.
Coöperatie Harvest House U.A. uit Maasdijk heeft een erkenning voor de teelt van tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s en courgettes. De producentenorganisatie telt per 1 januari 2022 71 leden, waarvan 68 leden gevestigd zijn in Nederland, Frankrijk en Portugal.
“Coöperatie Harvest House U.A. is blij met haar erkenning en de mogelijkheden die deze erkenning biedt ten aanzien van de GMO Groenten en Fruit”, reageert Silvia Janssen-Voorbij, directeur Coöperatiezaken en R&D. “Wij hebben dan ook een operationeel programma ingediend, waarin het collectief ontwikkelen van innovatieve, data-gedreven en duurzame oplossingen centraal staat. Oplossingen welke bijdragen aan de realisatie van de lange termijn doelstellingen van Harvest House alsmede aan de actuele uitdagingen voor haar leden en de sector.”
Europese regeling
De producentenorganisaties zijn verenigingen van producenten van groenten en fruit. Zij vormen een belangrijke schakel in de GMO Groenten en Fruit. De erkende producentenorganisaties in de sector groenten en fruit hebben toegang tot Europese subsidies voor operationele programma’s. Deze subsidies kunnen zij via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aanvragen.
RVO voert dit beleid van de Europese Unie uit in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.