aardbeiplanten
Flevoplant BV in Ens is specialist in het vermeerderen van aardbeiplanten. Zij telen de planten op 100 hectare buiten, 70 miljoen planten en 6 hectare in de kas, 18 miljoen planten per jaar. De aardbeikas waarin alles is geautomatiseerd is de modernste van Nederland en collega’s komen dan ook graag kijken en kennis delen.
Flevoplant is sinds 1958 gevestigd aan de Enserweg in Ens. De familie Goossens kwam vanuit Brabant naar de Noordoostpolder en kreeg bij hun zoektocht naar een boerderij hulp van de familie Rops, een vooraanstaande familie in de polder. Zij regelden een gemengd bedrijf voor de familie met koeien, groente en later ook aardbeien.
Jos Goossens zag het helemaal niet zitten om het bedrijf van zijn vader over te nemen. “Ik vond het hard werken, voor weinig geld en ik dacht dat kan anders.” Tot hij een jaar of 16, 17 was. “Toen heb ik mijn vader verteld, dat ik toch wel het bedrijf in wou, maar dat ik het wel anders wou doen. Mijn vader zei gelijk: dat is goed, zeg maar wat je wil en daar bewonder ik hem heel erg om. Hij zei ook: als ik in de weg loop, moet je het zeggen, dan ga ik weg. Voor mij is hij een groot voorbeeld. Mijn zoon neemt straks het bedrijf over en dan wil ik ook niet in de weg lopen. Als hij dertig is, moet hij het zelf kunnen. We hebben nog ruimte voor een uitbreiding van de kas. Dat doen we helemaal op zijn manier, zoals hij het wil en klaar is voor de toekomst.”
“We begonnen met het telen van aardbeiplanten voor een collega en gingen van één hectare, naar twee, drie, vier en nu hebben we 100 hectare buiten. Vroeger ging 99 procent naar de export, nu is dat iets minder. We doen onze eigen verkoop, dus werken niet met tussenpersonen.”
Flevoplant teelt een ruim assortiment aan rassen, vroege, midden, late rassen en doordragers. Achttien jaar geleden is Goossens zelf rassen gaan veredelen onder de naam Flevoberry. “We waren niet honderd procent tevreden over het assortiment dat we voerden, toen zijn we zelf gaan veredelen. Een lange weg, het duurt zo’n tien jaar voordat je een nieuw ras hebt. Het kost eerst alleen maar geld, na ongeveer 15 jaar veredelen ging het geld opleveren en hebben we van de veredelingstak een apart bedrijf gemaakt. Nu hebben we 14 eigen rassen.”
Tot zes jaar terug groeide Flevoplant ieder jaar met zo’n 25 procent. “We waren heel omzetgericht aan het werk. Op onze top hadden we 200 hectare grond. De markt raakte vol en voor mij kwam er toen een soort van bezinning, ik dacht waar zijn we nu eigenlijk mee bezig? Vanaf toen zijn we gaan investeren in de kwaliteit van onze rassen en in onze klanten. We gingen terug naar 150 hectare en naar 100 hectare nu en bouwden een kas. Buiten is de opbrengst circa 50 planten per vierkante meter, binnen is dat 350 planten per vierkante meter per jaar. Die 100 hectare buiten willen we houden en de kassen willen we nog uitbreiden met 6 hectare. In de kas kweken we andere rassen dan buiten. Landen als Duitsland, Polen en Rusland willen het type plant dat wij buiten telen met losse wortels. Nederland en ook Engeland zijn veel meer in voor nieuwe teelten en nieuwe rassen.”
De honderd hectare buitenteelt is verdeeld over drie locaties, een derde staat in Ens, een derde bij Dwingelo en een derde in de buurt van Lemelerveld. De aardbeien gaan mee in een bouwplan van drie tot vier jaar.
De kas is het hele jaar gevuld met doordragers. In juli wordt er geoogst. Een deel van de aardbeiplanten gaat dan naar het buitentrayveld, een deel naar de klant, die de plantjes zelf verder opkweekt en een deel gaat terug de kas in.
Flevoplant heeft een eigen demotuin, waar rassen en teeltsystemen uitgeprobeerd worden en getoond kunnen worden aan collega’s of belangstellenden. Samen met buurman Spekschate heeft Flevoplant een automaat, waar aardbeien – vers van de kweker – gekocht kunnen worden.
www.flevoplant.nl