0°C

Herman Leijten: als kleine akkerbouwer was de omschakeling naar biologisch de beste keuze 

Om de concurrentie aan te kunnen, besloten Herman en Adrie Leijten en zoon Jan (geboren in 1987) in 2009 om te schakelen naar biologische landbouw. “Het was de beste keuze als kleine akkerbouwer”, vertelt Herman, “en ik heb er nooit spijt van gehad.”  

Herman Leijten is geboren en opgegroeid op de boerderij in Tollebeek en nog nooit verhuisd. “In 1957 kwamen mijn ouders vanuit de Wieringermeer hiernaartoe”, vertelt hij. “Het was mijn vaders derde inschrijving voor een boerderij in de Noordoostpolder, die werd gehonoreerd. In 1958 werd ik hier geboren en ging hier nooit weer weg. Vanaf mijn negentiende ben ik boer, mijn draaiuren heb ik dus al wel gehad. Zodra de mogelijkheid er is, draaien we de rollen om en komt Jan met zijn gezin op de boerderij wonen en gaan wij naar het dorp.”

Toen Herman het bedrijf van zijn ouders overnam, werd er gangbaar geteeld. Het bouwplan bestond uit pootaardappelen, suikerbieten, uien en tulpen. Met de tulpen werd als eerste gestopt en daar kwam witlof voor in de plaats. Herman was hier al vanaf 1977 mee aan het experimenteren. Eerst met een halve bunder, daarna driekwart bunder. De opbrengst was best goed. In 1980 werd dit uitgebreid naar vier hectare. Dit was mogelijk, omdat er ondertussen een schuur was gebouwd. Dit kon met een investeringsregeling van het Rijk, waarbij een derde deel gesubsidieerd werd.  

De witlofteelt was voor de familie Leijten echt winterwerk. Het werk startte eind oktober en in april was het klaar. Zomers lag de focus dan weer op de andere gewassen op het land, naast de vier hectare witlofpennen: 4 hectare aardappelen, 2 hectare uien en 2 hectare bieten. Er werd geteeld met een bouwplan van 1:3.  

In 1994 verdubbelde Leijten zijn aantal hectares van 12 naar 24, doordat hij het land van de buurman erbij kon pachten. Hiermee konden alle gewassen groeien naar het dubbele aantal hectares.  

Na de basisschool ging Jan naar de technische school om een vak te leren. Hij wist toen nog niet of hij boer wilde worden. Ondertussen dacht Herman erover om te stoppen. “De prijzen waren slecht en als kleine boer was het onmogelijk te concurreren. Ook was de trekkerij aan vervanging toe en moest er dus geïnvesteerd worden. Toen kwam ik Johan Krops tegen. Hij teelde biologische witlof en vroeg of hij onze schuur daarvoor mocht gebruiken. Daar zagen Adrie en ik niets in, dus we stelden voor dat we dat dan zelf zouden doen. Zo gezegd, zo gedaan. We kochten biologische pennen bij hem en oogsten de witlof zelf. We bleven naast de biologische witlof eerst gangbaar telen. Toen bekend werd dat Jan toch naar de hogere agrarische school ging om verder te leren en het bedrijf wilde overnemen, hebben we in 2009 samen met hem de stap naar biologisch gemaakt.”

Met de stap naar biologisch kwamen er andere gewassen. Jan had tijdens zijn stage bij Van de Weerd Pompoenen ervaring opgedaan en een netwerk opgebouwd in de biologische teelt. Het bouwplan ging van 1:3 naar 1:6 met pootgoedaardappelen, grasklaver, zaaiuien, witlofpennen, pompoenen en pastinaken. Deze rotatie zorgt ervoor dat de bodem niet te veel wordt belast en de ruimte krijgt om te herstellen. “De witlofpennen gebruiken we om in het donker de witlof te telen. We zijn één van de weinige biologische witloftelers, die zowel de pennen als de krop telen.”

In 2016 wordt er weer 12 hectare land bijgekocht. Hiermee komt het totaal op 36 hectare. Sinds drie jaar wordt de witlof het hele jaarrond verbouwd, waardoor er een stabiel inkomen is ontstaan. Naast Herman, Adrie en Jan zelf werken er drie werknemers in de witlof, vier doen wiedwerk op het land en in de zomer zijn er twee scholieren aan het werk.  

Witlof en pootaardappelen zijn de belangrijkste producten voor de afzet. Voor het grootste deel van de producten is er een vaste afnemer gevonden. 

Herman is ervan overtuigd dat over vier tot vijf jaar een nieuwe stap genomen moet worden naar biodynamische witlof. “Je moet je blijven onderscheiden om je afzet te verbreden. Gangbaar komt steeds dichter bij biologisch, dus voor een betere prijs is een nog schonere teelt nodig.’ Jan denkt nu eerst aan het continueren van het bedrijf zoals het is en richt zich  op de langere termijn op het verbeteren van de teelt.”

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl