Mooi initiatief tegen voedselverspilling

De Buurtkoelkast

Voedselverspilling is een groot probleem. Gelukkig wordt er van alles bedacht om voedselverspilling tegen te gaan. Een leuk en succesvol idee is de buurtkoelkast. Wie eten overheeft, legt het erin en wie eten nodig heeft, haalt het eruit. Wat een goed idee en gelukkig wordt de buurtkoelkast in Nederland steeds populairder!

Jaarlijks wordt er in Nederland helaas heel veel eten weggegooid: bijna 35 kilo per persoon per jaar. Ongelooflijk zonde! Zeker als je weet dat er veel mensen te weinig geld hebben om genoeg te kunnen eten. Zo draait de voedselbank tegenwoordig steeds vaker overuren. Gelukkig pakt de Buurtkoelkast voedselverspilling én armoede in één klap aan.

Zuilen

Als je googelt op buurtkoelkast, kom je er al snel achter dat de eerste buurtkoelkast van Nederland in de wijk Zuilen in Utrecht werd “geopend”. Dat was al in 2017. Drie studenten kwamen op het idee om een koelkast in een buurthuis aan buurtbewoners beschikbaar te stellen. En met succes! Met de koelkast konden buurtbewoners voor het eerst op een relatief eenvoudige manier het eten delen wat ze over hebben. Inmiddels is het idee landelijk omarmd en staan er meerdere Buurtkoelkasten over heel Nederland.

Sociaal netwerk

Zo staan er in Leeuwarden in allerlei wijken koelkasten in tuinen waar mensen vooral verse producten leggen, zoals groente, fruit, zuivel, vlees(waren), brood of dranken. De koelkasten zijn mogelijk gemaakt door een sociaal netwerk van organisaties, bedrijven en winkels. Veiligheid, stroom, communicatie en bevoorrading van de koelkast wordt grotendeels verzorgd door veel vrijwilligers. Een prachtig voorbeeld van een sterk sociaal netwerk!

Particulier initiatief

Net zoals de minibibliotheekjes, die je steeds vaker in buurten ziet, is de Buurtkoelkast een particulier initiatief. Mensen kunnen zonder verplichtingen eten achterlaten of juist gratis eruit halen. Ook de anonimiteit van de koelkast werkt: zonder al te veel gedoe kunnen mensen datgene eruit halen wat zij nodig hebben. Uiteraard is de Buurtkoelkast iets anders dan de voedselbank. Een koelkast is snel gevuld maar ook weer snel leeg. Bij meer nood, biedt de voedselbank uitkomst.

Voedselverspilling in Nederland

In Nederland gooien we thuis gemiddeld 34,3 kilo eetbaar voedsel per persoon per jaar weg. Hierbij worden schillen en botten niet meegerekend! In totaal verspillen we thuis 9,5% van al het voedsel dat we kopen, met een gemiddelde waarde van 120 euro per persoon per jaar. Huishoudens hebben een aandeel van ca. 23 tot 32 % in de totale voedselverspilling van de hele keten (inclusief producenten, horeca en supermarkten). Dat betekent dus dat de totale hoeveelheid verspild voedsel in ons land ongeveer 4 keer zo groot is! 

Wereldwijd wordt een derde van al het geproduceerde voedsel verspild. Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Als we geen voedsel verspilden, konden we deze landbouwgrond en het benodigde water teruggeven aan de natuur en energie besparen. Het is niet voor niets dat een mondiale halvering van de voedselverspilling in 2030 deel uitmaakt van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Bron: Natuur en Milieu



Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl