14°C
Thunderstorm with heavy rain

Van alles te beleven in Voedselbos Emmeloord

Voedselbos Emmeloord thumbnail

Voedselbos Emmeloord bestaat inmiddels 5 jaar. Omdat het Voedselbos is gerealiseerd in een bestaand bos is het uniek in Nederland. Door het meebewegen met de natuur zijn de variatiemogelijkheden in het bos ontelbaar.

Het Voedselbos is een project van Stichting Pioniers van de Toekomst, gerund door vrijwilligers. Een deel van een bestaand bos is omgevormd tot een voedselbos ter grootte van 6 hectare. Vanwege de essentaksterfte moest er veel gekapt worden in dit deel van het bos en werd er een herbeplanting voor gezocht. Het project ‘Voedselbos’ paste hier perfect in. Na het overleggen van een goed onderbouwd projectplan wilde de gemeente Noordoostpolder graag meewerken en stelde dit deel van het bos beschikbaar aan de Pioniers van de Toekomst om er een Voedselbos van te maken. De barak die er al stond werd verbouwd met planken van de essen die in hetzelfde bos gekapt werden. 

Het Voedselbos is tegenwoordig vooral gericht op educatie voor jong en oud met workshops en wandelingen onder leiding van een gids. Zes jaar geleden was dat heel anders. Het project was veel meer gericht op het produceren van ecologisch voedsel en het vergroten van de biodiversiteit. In de basis is dat nu nog het doel en wordt er steeds meer voedsel in het bos geproduceerd maar het informeren van de bezoeker en schoolklassen is steeds belangrijker geworden. 

Voedselbos Emmeloord foto 1

In het bos vind je wilde planten, zoals daslook, paardenbloemen, zevenblad of brandnetels voor de thee, die je kunt plukken, maar er is ook een deel met strokenteelt in gericht, waar verschillende groenten en aardappelen door vrijwilligers op een ecologische wijze geteeld worden. Ook is er een kruidenpad. Deze producten worden iedere woensdagochtend verkocht in het winkeltje dat zich in de barak bij het Voedselbos bevindt. 

Voedselbos Emmeloord foto 2

Het kappen van de essen zorgde voor ruimte voor nieuwe bomen en struiken in het bos. Door de vrijwilligers van het voedselbos werden ruim 1800 vruchtdragende bomen en struiken aangeplant. ‘Je staat er versteld van wat je allemaal kunt eten uit de natuur. Je vindt hier je eigen supermarkt en apotheek in het bos’. 

Beleefdag

Op zaterdag 1 juni van 13.00 tot 16.00 uur is er een speciale beleefmiddag in het Voedselbos. Doen, voelen, ruiken, proeven, beleven. Een speciale dag voor gezinnen met veel activiteiten om de jeugd te enthousiasmeren over de natuur en voedselvoorziening. Ze kunnen kennis maken met de insectenmuur, knutselen met materialen uit de natuur, plantjes poten, zaaien en proeven, hun eigen thee uit het bos maken, er is een speurtocht, eten en drinken uit de regio en de winkel is natuurlijk open. De activiteit ‘Beleef het Voedselbos’ wordt voor de tweede keer georganiseerd. 

Uit-jeTent – kamperen in het Voedselbos

Een ander ludiek evenement in het Voedselbos is het Uit-jeTent festival van 14 tot en met 16 juni. Tijdens dit evenement kan er op bijzondere plaatsen in de Noordoostpolder gekampeerd worden. Het Voedselbos doet voor de derde keer mee. ‘Er kunnen 10 kampeermiddelen in het Voedselbos geplaatst worden’, vertelt Jannie Verhage van het Voedselbos. Rondom onze barak kunnen 5 campers of caravans staan en in het bos zelf mogen 5 tenten geplaatst worden.’ Kampeerders vinden dit fantastisch. Het is echt kamperen in de natuur. We hebben hier verder, met uitzondering van een toilet, dan ook geen faciliteiten. Wel organiseren we speciale activiteiten, die ook door niet kampeerders bezocht kunnen worden. Zo is er een mini-kookworkshop brandnetel en zijn er rondleidingen. Ook bieden we ontbijt aan volgens de principes van het Voedselbos, met biologische producten uit het bos en uit de regio. Met mooi weer zwengelen we de kookpot aan voor alle kampeerders.’

Voor meer informatie over het Voedselbos:
https://www.voedselbosemmeloord.nl/

Meer informatie en boeken Uit-jeTent:
https://uit-jetent.nl/

Beleef de natuur in Voedselbos Emmeloord! Het bos is vrij te betreden en dagelijks geopend voor bezoekers.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl