0°C

Waarde-Ring voor 3 Flevolanders

Feenstra Fotografie
Feenstra Fotografie

Vrijdag 13 oktober 2023 namen 3 trotse Flevolanders hun Waarde-Ring in ontvangst. Dit is een waarderingsprijs van Dutch Food Week, bedoeld voor voedselproducenten die de band met consumenten versterken. Provincie Flevoland deed afgelopen september de oproep: ‘Wie gunt u de Waarde-Ring?’ Mariëlle Keijzer, de familie Flantua en Jacobina Hoekstra kwamen uit alle inzendingen als winnaars uit de bus. Landbouwgedeputeerde Jan Klopman reikte daarom de onderscheiding bij deze mensen thuis uit.

Het belang van lokaal voedsel

Flevoland is gemaakt voor voedselproductie. Elke dag zijn vele voedselondernemers in de stad en op het platteland hard bezig met ons voedsel van vandaag en morgen. Dat verhaal is het vertellen waard! Met de Waarde-Ring zet de provincie deze mensen daarom graag in het zonnetje. Gedeputeerde Jan Klopman: “Lokaal voedsel is belangrijk. Om dit voedsel bij de mensen te krijgen, is een goede band tussen voedselproducent en consument hard nodig. Provincie Flevoland is trots op hoe deze mensen dat bereikt hebben.”

Mariëlle Keijzer

Halverwege de jaren ’60 vertrokken de opa en oma van Mariëlle Keijzer vanuit Noord-Brabant naar Flevoland, om hier een landbouwbedrijf op te zetten. Mariëlles vader nam het bedrijf daarna over. Mariëlle is sinds 2019 eigenaar en staat daarmee als derde binnen de generatie aan het roer van het familiebedrijf. Mariëlle verbouwt onder andere aardappelen, uien en suikerbieten. Inzenders vinden dat Mariëlle zich goed inzet om de balans te vinden en te behouden tussen ecologie en akkerbouw.

Zo staat er op het erf van Mariëlle een wasplaats voor landbouwvoertuigen. Hier worden landbouwvoertuigen na gebruik schoongemaakt. Het afvalwater wordt opgevangen en daarna organisch afgebroken. Mariëlle demonstreert deze wasplaats aan belangstellenden. Mariëlle werkt daarnaast samen met het Flevo-Landschap en zit als secretaris in het bestuur van Boerennatuur Flevoland. Zij is tot slot actief in projecten van het Actieplan Bodem en Water (ABW).

Familie Flantua

De inzenders roemden deze familie voor alle evenementen en activiteiten die zij organiseerden rondom het Flevolandse voedsel en om mensen bewust te maken van ons eten. De familie Flantua zette zich afgelopen 30 jaar in om Flevoland culinair op de kaart te zetten. Vader Gerhard en moeder Wilma openden in 1993 hun eerste restaurant bij het vliegveld van Lelystad: ‘Restaurant Flantuas’. In 2016 verhuisde de familie naar de Meerkoetenweg om daar restaurant Boerkok<https://www.boerkok.nl/> te openen.

Boerkok gebruikte voornamelijk Flevolandse producten en liet mensen zo kennismaken met de smaken van Flevoland. Dochters Eva en Sanne werkten ook mee in het bedrijf. Zo verkochten de zussen op Lowlands gezonde, Flevolandse producten aan festivalgangers. Eva is mede-grondlegger van de Flevour Box: een maaltijdbox met Flevolandse producten. Deze maaltijdbox bood in coronatijd uitkomst voor voedselproducenten die hun producten wilden verkopen. Via de Flevour Box maken mensen kennis met vers, Flevolands voedsel.

Jacobina Hoekstra

Jacobina Hoekstra is boerin, educatieboerin én een van de grondleggers van Kom bij de Boer. Dit is een vereniging van enthousiaste boeren uit Flevoland die basisschoolkinderen graag het boerderijleven willen laten beleven, leren en ontdekken. Kom bij de Boer wil elk basisschoolkind in Flevoland tenminste één keer in zijn of haar basisschooltijd een praktijkles op de boerderij laten meemaken. Om zo te leren en te begrijpen waar voedsel vandaan komt. In de praktijklessen ontwikkelen kinderen praktische vaardigheden zoals meten, rekenen en onderzoeken. De lessen gaan ook in op thema’s als duurzaamheid en biologisch bezig zijn. Volgens inzenders is Jacobina altijd enthousiast en professioneel wanneer zij de kinderen lesgeeft.

Genomineerd door Flevolanders

Wie gunt u de Waarde-Ring 2023? luidde de oproep van de provincie begin september 2023.

Welke Flevolander laat zien waar ons voedsel vandaan komt? Wie vertelt op unieke wijze het verhaal? Via een digitaal nominatieformulier konden Flevolandse inwoners en ondernemers dit soort vragen beantwoorden en zo zichzelf of iemand anders nomineren voor de Waarde-Ring 2023. In totaal mocht de provincie ruim 20 inzendingen ontvangen en daaruit kwamen 3 winnaars. De 3 winnaars zijn dus genomineerd door Flevolanders zelf.

Over Dutch Food Week

De Waarde-Ring is een waarderingsprijs van Dutch Food Week en wordt dit jaar in 9 verschillende provincies uitgereikt. Dutch Food Week is hét nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Dutch Week was dit jaar van 7 tot en met 14 oktober. Het is de nationale week van ons eten, waarin heel Nederland via honderden activiteiten bewust wordt gemaakt van ons voedsel. Ook in Flevoland zijn er veel dingen georganiseerd. Meer informatie vindt u op: dutchfoodweek.nl https://dutchfoodweek.nl.

Foto: Feenstra Fotografie

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl