Waterman Onions: Continue bouwen en vernieuwen aan het bedrijf dat is het aller mooiste

“Bouwen aan kwaliteit, samen met je klant, leverancier en onze medewerkers groeien maar ook flexibel zijn en blijven dat is visie van Waterman Onions BV te Emmeloord..”

Waterman Onions was één van de drie genomineerden voor Onderneming van het jaar 2020 Noordoostpolder. Broers Erik en Wim Waterman zien het als een eer en een groot compliment voor hun bedrijf en medewerkers. ‘We zijn heel blij met deze nominatie, maar hadden natuurlijk liever gewonnen. We zien het wel als een voordeel dat we nu hebben kunnen laten zien wat we allemaal in huis hebben en waar we voor staan. Natuurlijk feliciteren we Kwekerij Bernhard met de titel.’

Waterman Onions is sinds 22 jaar gevestigd in Emmeloord. Zij drogen, sorteren, verpakken en exporteren jaarlijks zo’n 150.000 ton uien over de hele wereld. Wij exporteren naar zo’n 80- tal landen en produceren hierzo inmiddels in Emmeloord op een heel duurzame en klimaatneutraal. ‘We hebben zonnepanelen op twee locaties en kunnen op deze wijze al ons elektraverbruik volledig duurzaam opwekken. Daarnaast wordt alle afval van de uien wordt hergebruikt en/of verwerkt in andere producten.’ 

Waterman levert aan detail- en groothandel in binnen en buitenland. In 22 jaar is de handel erg veranderd. ‘Het is veel internationaler geworden. We handelen nu over de hele wereld. Onze ui is een wereldreiziger geworden, die wel 80 landen aandoet’, vertelt Erik Waterman. ‘Toen mijn vader 50 jaar geleden in Zeeland begon met de handel in uien werd er veel meer lokaal afgezet. De uien bleven in Nederland of gingen naar de buurlanden België, Duitsland, Frankrijk en Engeland.’ Toen wij in 1998 In Emmeloord begonnen was de Nederlandse export ca. 600.000 ton is nu in 2020 gegroeid naar 1.200.000 ton, en verdubbeling dus. Het areaal ondertussen is gegroeid van ca. 10.500 ha naar zo 27.500 ha in 20020, Dit is een enorme prestatie die wij als sector gerealiseerd hebben met z’n allen. Daaruit blijkt ook dat de uienteelt een steeds belangrijk rol speelt in het bouwplan bij vele akkerbouwers.

Maar tevens ook een uitdaging voor toekomst om zowel de afzet als kwaliteit te blijven waarborgen.

In 1998 kwamen Wim en Erik Waterman naar Emmeloord om hun eigen bedrijf te starten. ‘We hadden een passie voor uien, waren jong, beetje eigenwijs en ambitieus en wilden onze eigen weg gaan,’ vertelt Erik. ‘Het heeft ons veel bloed, zweet en tranen gekost, maar we hadden een duidelijk doel voor ogen en wilden ons eigen bedrijf met onze eigen klantenkring opbouwen. We namen het bedrijf over inclusief drie medewerkers. Inmiddels zijn we sterk gegroeid in zowel omvang, wereldwijde afzet en zeer brede klantenkring. Daarnaast een zeer breed assortiment in producten en verpakkingen en doen naast uien ook aardappelen, wortelen en kool, maar ook andere gezonde smaakmakers als gember en knoflook.

Ons personeelsbestand bestaat uit een stabiele vaste kern met daar omheen een flexibele schil bestaande uit oproepkrachten en studenten. We werken graag met nieuwe talenten, die we binnen het bedrijf opleiden en ook weer verder kunnen doorgroeien. 

Een mooi voorbeeld van samenwerken is ook het Agrofoodcluster, (waarvan Waterman Onions een van de medeoprichters is) opgezet in 2014 om kennis, innovatie en business met elkaar te verbinden. Een belangrijk onderdeel hierbij is verdergaande samenwerking van onderwijs met de diverse bedrijven. Mooi voorbeeld hiervan is de start van de Fieldlabs. Een project binnen de module Plant & Business van het Aeres MBO, waarbij Waterman Onions een uitvoerende rol speelt. Dit alles met het doel het onderwijs zo goed mogelijk te laten aansluiten op de praktijk en op vervolgonderwijs. Ook hebben we diverse stagiaires van MBO en HBO-leerlingen jaarrond maar ook studenten die een BBL-studie bij ons doen.’ Erg leuk om te zien dat we inmiddels een mooie kweekvijver met nieuw talent hebben ontwikkeld.

De drang om te innoveren was bij de broers vanaf het begin aanwezig. Er is in de loop der tijd dan ook veel vernieuwd en bijgebouwd. ‘We zitten hier op de goede plek en krijgen van de gemeente ook ruimte om te kunnen uitbreiden. Daar zijn we heel blij mee.’ De laatste investering en uitbreiding is gerealiseerd in 2017, toen er een grotere ruimte voor opslag- en droogfaciliteiten werd gerealiseerd en de expeditie ruimte en laaddocks verder werden uitgebreid. 

Uitdagingen voor de toekomst zijn er ook nog voldoende. We zijn volop bezig met zeer innovatieve automatisering trajecten onder andere op het gebied van opslag en processing, met volautomatische trace en tracking (StoPro), Daarnaast meer datagedreven werken; meer inzichten met onderbouwde beslissingen uit data halen om onze bedrijfsprocessen verder te verbeteren en ook voorspellingen en analyses maken voor de toekomst, waarin vraag en aanbod met de productie snel, correct en efficiënt gekoppeld kan worden.’ 

Bij Waterman Onions worden alle soorten uien verwerkt. Het overgrote deel (80%) is de gangbare gele ui, daarna komen de rode uien met 15%. Daarnaast worden ook andere soorten als roze uien, sjalotten, zoete- en witte uien vermarkt. De meeste uien worden in Nederland geteeld. Met 20% marktaandeel op de wereldwijde exportmarkt van uien is de Nederlandse ui de koploper in de wereld. Uien is na de tomaat de grootste groenten ter wereld en met de groei van de wereldbevolking met daarbij een hogere consumptie liggen er natuurlijk volop kansen voor de Nederlandse uiensector. En natuurlijk vinden wij dit als Waterman Onions een mooie uitdaging om samen met onze medewerker hieraan ons steentje te kunnen bijdragen en verder te kunnen groeien in de toekomst.

Https://www.waterman-onions.nl/nl/

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl