21°C
Clear sky

Zelf fruit plukken bij Fruitpluktuin Rutten 

Rutten – Drie jaar geleden opende Stefan Post samen met zijn gezin de Fruitpluktuin bij zijn boerderij aan de Hopweg 64 in Rutten voor publiek. Iedere dag van juni tot en met oktober kan er geplukt worden. Van maandag tot en met zaterdag is het zelfbediening. Op het erf staan de plukbakjes om het fruit in te doen dan klaar. De uitleg hangt ernaast. Op zondag is de familie Post zelf aanwezig en kan er ook een kopje koffie of ander drankje met wat lekkers of een ijsje genuttigd worden en er kan gepind worden.  

In september en oktober zijn de volgende vruchten te plukken: bramen, aardbeien en frambozen en natuurlijk appels en peren. Ook zijn er dan volop pompoenen te koop. De oogst van de pompoenen wordt vanwege de vollegrondsteelt zonder looppaden door de familie Post zelf gedaan. Er zijn verschillende soorten en maten verkrijgbaar.  

Historie 

In 1952 kwam de pake van Stefan op het bedrijf aan de Hopweg in Rutten. Er werden koeien en kippen gehouden en daarnaast werd er akkerbouw bedreven. In datzelfde jaar werd de vader van Stefan geboren en in 1970 nam hij de boerderij over van zijn vader. Hij stopte met de koeien en de legbatterij. Zo bleef alleen de akkerbouw over.  

In 2013 kwam Stefan erbij in het bedrijf en werd er een VOF opgericht. Zij teelden aardappelen, uien en suikerbieten op 25 hectare grond. ‘We wilden er wel een andere teelt bij’, vertelt Stefan. ‘We probeerden van alles uit, zoals rode bieten en Parijse wortels, maar dat sloeg allemaal niet echt aan. Toen zijn we bramen en sierappels gaan telen voor de sierteelt. Het eerste jaar bracht dit een goede prijs op, maar daarna zakte deze steeds verder weg. We hebben toen de sierappels er weer uit gedaan en eerst alleen de bramen laten staan. We zijn toen gestart met een pluktuin met alleen bramen. We hadden een halve hectare bramen staan. Hiervan hebben we steeds een beetje weggehaald, van 20 rijen toen naar zeven rijen nu, en hebben we op de vrijgekomen grond andere vruchten geplant. Zo hebben we onze fruitpluktuin langzaam uitgebreid.’  

Fruitpluktuin 

In de fruitpluktuin zijn nu naast bramen, onder andere appels, peren, rode bessen, kiwibessen, aardbeien, blauwe bessen, wijnbessen, kruisbessen, zwarte bessen, jostabessen, honingbessen, druiven en frambozen te plukken. De tuin wordt nog iedere keer uitgebreid. Zo zijn er dit jaar nieuwe kakiplanten gepoot. ‘Het duurt nog een paar jaar voordat deze vruchten draagt’, vertelt Stefan. ‘Als de planten goed aanslaan hebben we wel een bijzondere vrucht in onze pluktuin. En deze is zo lekker!’ Voor de kinderen is er een speeltuintje bij de fruitpluktuin en ook zijn er picknickplekken om je zelf geplukte fruit op te eten.  

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl