0°C

Zo eet je gezond en houd je het betaalbaar 

De prijzen van onze voedingsmiddelen zijn in 25 jaar nog nooit zo hoog geweest. Vooral vlees en vis zijn een stuk duurder geworden. Ruim 15 procent in vergelijking met een jaar eerder. De verwachting is dat de prijzen blijven stijgen. Hoe kunnen we lekker, gezond en voordeliger blijven eten? 

Het is tegenstrijdig dat een gezonde keuze vaak duurder is. Ook is het bizar dat zo’n 29.000 kinderen zonder ontbijt naar school gaan, publiceerde Nationaal Hulp Fonds.  
Niet alleen de kloof tussen arm en rijk moet kleiner. De voedingssector is toe aan een metamorfose, zodat eerlijke prijzen voor boeren ontstaan, het milieu minder wordt belast en de weg wordt voorbereid naar een gezondere generatie. 
Genetische aanleg en de leefstijl van onze ouders bepalen voor een groot deel onze gezondheid. Ook zijn de eerste duizend dagen van het kind bepalend voor het welzijn in de toekomst, weet Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam.  
 
Gezonde generatie 
Seidell, de voedingswetenschapper van Nederland, zet zich in voor een toekomstige gezonde generatie. Obesitas en andere chronische ziekten kunnen daarmee worden tegengegaan en de kosten in de gezondheidszorg kunnen dalen. “Door kinderen een gezonde start te geven, verkleinen de kansen op lichamelijke en geestelijke problemen in het latere leven. Ongezonde voeding kan tot zoveel gezondheidsproblemen leiden. De meeste mensen weten niet eens dat ongezonde voeding het immuunsysteem beïnvloedt”, publiceerde het magazine Medisch Dossier naar aanleiding van een interview met Seidell. 
 

Acht tips voor een gezond en voordeliger dagmenu 

  • Ban zetmeelrijke producten als witbrood, croissants, witte rijst en gewone pasta. Deze voeding kan tevens migraine in de hand werken. Vervang gewoon door rogge of volkorenbrood, volkoren of spelt pasta en zilvervliesrijst. Bulkverpakkingen, van bijvoorbeeld rijst, zijn in verhouding vaak goedkoper. Kijk hiervoor eens bij de exotische supermarkt. 
  • Laat junkfood staan en vervang door gezonde alternatieven. Denk aan trekstillende, pure chocolade en een eiwitrijk handje nootjes of pinda’s. Vervang chips door wat nacho’s met salsa, crème fraîche of verse quacamole. Kom je niet van de lekkere trek af? Probeer suiker en ongezonde vetten te mijden. Neem eens een gedroogde abrikoos of vijg. Of een desem of rogge cracker met ei. 
  • Is brood aan de prijs? Bak eens flensjes van volkoren-, haver- of boekweitmeel. Let ook op afprijzingen en aanbiedingen. De Broodbox of Magic box via de Too Good to Go app tegen voedselverspilling kan uitkomst bieden. Voor 3 tot 5 euro krijg je bij aangesloten bakkers en supermarkten verschillende broden en soms koek of gebak (!) of andere maaltijden. Tevens zijn er groente en fruit pakketten. Het is uiteraard een verrassing wat je krijgt.  
  • De belastingverlaging voor groente en fruit naar 0 procent is niet voor de zomer gelukt, maar het kopen van groenten en fruit via de seizoenskalender kan schelen. Daarnaast is het soms goedkoper om lokaal te kopen bij de boer of op de markt. 
  • Ga slim met voedsel om. Bepaal voor een paar dagen wat je gaat eten, maak een lijstje en doe boodschappen zonder honger. Kook verder voor meerdere dagen met verse voeding en vries de extra porties in. Verse groenten zijn veelal ook goedkoper dan voorgesneden groenten. 
  • Kijk in het diepvriesvak. Ingevroren groente, fruit en vis kunnen in prijs schelen. Denk aan spinazie, lekkere frambozen en een zalmmoot. 
  • Koop minder vaak vlees. Denk voor eiwitvervangers aan sojabonen, quinoa of linzen in plaats van rijst, kikkererwten, ei en/of noten, pompoen- en zonnepitten als garnering. In Nederland eet slechts 16 procent van de bevolking voldoende groente en 13 procent genoeg fruit. Voeg in plaats van vlees grotere porties groente en extra fruit toe aan het menu en eet overdag meer snackgroenten.  
  • Een eigen moestuin is steeds populairder. Door zelf te kweken of samen met vrienden kan in kosten bespaard worden. Ook door samen te eten kun je kosten delen en besparen. 

 

De consument besteedde in 2021 ongeveer 11 procent van zijn inkomen aan voeding. Het meest werd met ruim een kwart uitgegeven aan vlees en vis. Gevolgd door groente en fruit met een kleine 23 procent. Ruim een vijfde ging naar brood en graanproducten. Zuivel is goed voor bijna 15 procent. De resterende 17 procent ging naar overige voeding, becijferde het CBS. In de jaren zeventig ging 20 procent van het inkomen naar voeding. Voeding is naar verhouding veel goedkoper geworden, stelt oud-minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 24Kitchen.nl. De prijsstijgingen houden we helaas niet tegen, maar met deze optiek verzacht de pijn in de portemonnee wellicht. 
 

Door Yildiz Celie

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl