0°C

Zuyderzee asperges doen het goed op het zand van Blokzijl

Titus Galema is de derde generatie op de cultuurboerderij aan de Ettenlandseweg in Marknesse. De boerderij aan de rand van de Noordoostpolder, tussen Vollenhove en Blokzijl is één van de oudste gebouwen in de polder. Pake Galema kwam in 1943 op deze Domeinboerderij waarin eerder circa honderd paarden gehouden werden om de Noordoostpolder te ontginnen.  

Pake hield melkvee met een graslandverplichting en dreef akkerbouw. Simon, de vader van Titus stapte later over op vleesvee en hield de akkerbouw ernaast. Op het Blokzijlerzand begon Simon met asperges te experimenteren. Die deden het goed op het warme zand. Titus was altijd al een tuinbouwman, altijd met groente bezig. Het vee zag Titus al snel niet meer zitten. Samen met vader Simon, met wie hij in de maatschap zat, besloot hij vijf jaar geleden te stoppen met het vee en helemaal over te stappen op de tuin- en akkerbouw. Simon vond het eerst wel jammer, maar kon zich wel vinden in het jaarrond bouwplan van zijn zoon. Ze richten zich op de biologische teelt van groenten en aardappelen.  

Sinds dit jaar heeft Titus de boerderij met 24 hectare grond helemaal overgenomen. Naast witte en groene asperges verbouwt hij aardbeien, aardappelen, zoete aardappel, pompoenen, flower sprouts, palmkool en gras.  

Zijn passie ligt bij het telen van de asperges. “Asperges zijn de eerste groente van het seizoen, we kunnen daar altijd heel veel mensen blij mee maken, het staat symbool voor het voorjaar, het voelt als het witte goud, dit maakt het voor ons het mooiste gewas.” Jaarlijks rond 10 april wordt de eerste asperge gestoken. Het seizoen loopt voor Titus tot en met de langste dag, 21 juni. Totaal teelt hij drie hectare asperges vlak achter de boerderij. Een bijzondere historische plek. Tijdens het steken en het bewerken van de grond hebben hij en zijn medewerkers zicht op de oude vuurtoren van Blokzijl. Er is nog zichtbaar waar de vaargeul door de voormalige Zuyderzee lag.  

Asperges is een tienjarig gewas. Iedere twee jaar wordt een deel van het gewas vervangen. Een hectare levert ongeveer 4.000 kilo asperges op. De Zuyderzee asperges worden veel lokaal afgezet, een deel gaat naar de markt, een deel naar Eko Boerderij De Eerste in Marknesse, een deel naar de Odin en een deel in maaltijdpakketten. De meeste asperges blijven in Nederland.  

Na de oogst hebben asperges 100 groeidagen nodig om te herstellen en nieuwe suikers aan te maken. In de winter sterft het gewas af, het droogt uit en het loof wordt verhakseld. Titus mixt dit met stalmest van ‘buurman’ Eko Boerderij De Eerste en gebruikt dit als voedsel voor de bodem. “We hebben hier een korte kringloop. We halen de mest bij de buurman en zij het gras bij ons.”

Samen met zijn vrouw Eva heeft Titus dit jaar voor het eerst een ‘asperge’boerderijwinkel geopend. Een lang gekoesterde wens van hem. Sinds de geboorte van hun zoontje werkt Eva minder buitenshuis, dus kwam er tijd voor een echte winkel. “We hebben alles in huis voor een aspergemaaltijd”, vertelt Eva. “Een lekkere biologische wijn, die past bij het aroma van de asperges, Hollandaisesaus, eieren, aardappelen en ook wat er nodig is om de asperges te bereiden, zoals een aspergepan en verschillende recepten. We zijn eind april voor het eerst geopend en er wordt goed op gereageerd. Mensen komen gezellig een praatje maken en ik kan ze adviseren. Het is hartstikke leuk om deel te zijn van de reuring die het aspergeseizoen op de boerderij brengt. Eerder hadden we alleen de kraam op het erf. Die blijft er ook voor de dagen dat we niet geopend zijn.”

De openingstijden van de winkel zijn: vrijdag, zaterdag, zondag van 09:00 tot 18:00 uur. De winkel is alleen geopend in het aspergeseizoen, dus tot en met 21 juni.  

Meer informatie: www.zuyderzeeasperges.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl