0°C

De suikerbietenoogst vergt een strakke planning voor Loonbedrijf Vos in Bant

Vanaf september tot en met januari is loonbedrijf Vos uit Bant druk met de bietenoogst. Vrijdagavond voor kerst werd de machine gestald op het erf en waren alle suikerbieten gerooid. “Ik heb gelezen dat er landelijk nog zo’n 3.300 hectare suikerbieten geoogst moeten worden,” vertelt Adriaan Vos. Ook in de Noordoostpolder zijn nog niet alle bieten uit de grond. De vorst in december speelt de telers parten, maar volgens Theo Vos is het in de polder nog niet zo erg dat de bieten verloren zijn.  

Loonbedrijf Vos in Bant is in 1991 opgericht door Jacob en Jettie Vos. Zij hadden toen al een bedrijf aan de Oud-Emmeloorderweg bij Nagele. De vader van Jettie -‘Pake Balt’- begon hier 53 jaar geleden. Jacob en Jettie vormen samen met hun twee zonen Theo en Adriaan de maatschap. Ook de vierde generatie, Sander (13), zoon van Adriaan, werkt al regelmatig mee in het bedrijf. Het loonbedrijf is gespecialiseerd in het zaaien, poten, spuiten, rooien en dorsen van aardappels, uien, bieten, granen en grassen, witlof en wortels. Het werkgebied is Noordoostpolder en wijde omgeving. 

Voor de suikerbietenoogst is er een strak schema, dat grotendeels door de suikerfabriek Cosun Beet Company bepaald wordt. Theo heeft een app op zijn telefoon, waarop exact te zien is wanneer de bieten van welke teler bij de suikerfabriek moeten zijn en waar de kraan die de bieten in de vrachtwagen laadt op dat moment is. Hiermee bepaalt het loonbedrijf wanneer waar gerooid wordt. De laatste vracht staat gepland op 10 januari. Dat houdt in dat de oogst voor die tijd klaar moet liggen. Vanaf het moment dat de bieten op het erf van de boer liggen, heeft het loonbedrijf er geen omkijken meer naar. Behalve bij vorst, zoals in december. De bieten moeten dan afgedekt worden om bevriezen en vorstwondjes tegen te gaan. Na de vorst moet het afdekzeil weer verwijderd worden om de suikeropbrengst van de biet zo optimaal mogelijk te houden.  

Een gemiddelde biet levert 15 – 18% suiker. Dit is afhankelijk van een vroege of late oogst. Om te groeien en zoveel mogelijk suiker aan te maken hebben bieten in de nacht kou nodig en overdag zon.  

Loonbedrijf Vos kan het hele proces rondom de suikerbietenteelt regelen, vanaf het klaarmaken van het land en het zaaien tot en met de oogst. Vanaf december wordt gestart met het klaarmaken van het land. Door het realiseren van een goed zaaibed kan het bietenzaad regelmatig opkomen. Loonbedrijf Vos gebruikt hiervoor een ecoploeg. “We hebben oog voor de natuur en een gezonde bodem”, vertelt Theo. “Door niet diep te ploegen sparen we de bodem en houden we het organische materiaal bovenin en letten we op de biodiversiteit”.  

Zaaien doen de broers het liefst vroeg. De suikerbieten hebben dan meer groeidagen en kunnen dus meer gewicht en suikers aanmaken. De start van 2021 was koud. Hierdoor werd er in april pas gezaaid. “Het liefst zaaien we vanaf half maart”. Het zaad voor de suikerbieten wordt ingekocht via de suikerfabriek, zodat deze exact weet welke teler welke hoeveelheid van welk zaad heeft. Hierdoor kan de fabriek een goede en strakke planning maken voor de bietencampagne, zodat de aanvoer van suikerbieten altijd gewaarborgd is en de fabriek niet komt stil te staan. “Wel is het mogelijk om aan te geven of je vroeg of laat wilt oogsten”, vertelt Theo. “Zo zijn er telers die graag vroeg willen oogsten, vanwege hun bouwplan. Bijvoorbeeld wanneer er na de oogst van de suikerbieten, in oktober of november bollen gepoot worden. De roulatie van de bietenteelt is net als bij bollen één keer telen op hetzelfde stuk in zes tot acht jaar.”

Vorig jaar heeft loonbedrijf Vos een nieuwe bietenzaaier gekocht om te kunnen muls zaaien. Zelf telen zij 25 hectare suikerbieten. In januari maken zij hun keuze voor de rassen die ze gaan telen. Hierbij wordt gelet op suikerpercentage, welke biet heeft het hoogste saldo op de kleigrond en op gevoeligheid voor ziektes, zoals schimmels.  

Weetje: Suikerbieten binden CO2 en produceren zuurstof. Eén hectare bieten bindt meer CO2 dan 4,4 hectare bos. Eén hectare suikerbieten bindt daarmee evenveel CO2 als tien auto’s per jaar produceren.  

https://www.loonbedrijfvosbant.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl