0°C

Verplicht keuren van elektrische installaties bij agrarische bedrijven

Electrical System Installation by Professional Caucasian Electrician. Construction and Power Industry Theme.

Alle agrarische bedrijven in Nederland moeten vanaf 31 december 2022 hun elektrische installaties laten keuren. Dit stelt Interpolis, een verzekeraar in Nederland, om de brandrisico’s te beperken en de veiligheid te verhogen. Elektrische installaties die geen periodiek onderhoud krijgen, zijn vaak de oorzaak van onveilige situaties en branden bij bedrijven. 

Waarom is deze keuring nodig? 
Iedere agrarische onderneming heeft elektrische installaties, zoals kabels, leidingen, verlichting en machines. Deze installaties kunnen een bron van onveilige situaties zijn als ze geen onderhoud krijgen. “Concrete cijfers zijn er niet, maar Interpolis stelt dat één van de grootste oorzaken van brand bij bedrijven wordt veroorzaakt door een defect of onveilige situatie in het elektrisch materieel. Omdat agrarische bedrijven steeds groter worden, neemt ook de gemiddelde schade flink toe”, zegt Diana Uitterhoeve-Arentse, Risicospecialist Verzekeren Agrarisch bij de Rabobank. 

Deze keuring is ook belangrijk voor de hele agrarische sector, volgens René Veldman, Sectorspecialist Varkenshouderij bij de Rabobank. “Een brand heeft een enorme impact op de dieren, de ondernemer en de familie. Het is daarom van groot belang om zo’n gebeurtenis zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zien we de premies al een poosje oplopen. Vanuit een financieringsoogpunt is het erg belangrijk dat deze bedrijven verzekerbaar blijven en dat er voldoende verzekeraars zijn die een polis aanbieden.” 

Welke keuringen zijn verplicht? 
Er zijn twee soorten keuringen van belang voor elektrische installaties in agrarische bedrijven: de NEN 3140 en de NTA 8220. De NEN 3140 keuring betreft het periodiek inspecteren van de elektrische installaties en is bedoeld om de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid te verhogen. De NTA 8220 keuring is specifiek voor elektrische installaties in agrarische bedrijven en bevat eisen die gericht zijn op brandveiligheid. 

Hoe kunt u de brandrisico’s beperken? 
Als ondernemer kunt u het volgende doen om de brandrisico’s in uw bedrijf te beperken:   

  • Zorg voor voldoende ruimte rond elektrische installaties. Dit helpt om oververhitting te voorkomen en vermindert het risico op brand. 
  • Vervang verouderde installaties. Als uw elektrische installaties oud of versleten zijn, is het verstandig om ze te vervangen door nieuwe. Dit vermindert het risico op defecten en verhoogt de veiligheid. 
  • Gebruik alleen goedgekeurde elektrische materialen. Het is belangrijk om alleen materialen te gebruiken die voldoen aan de geldende normen en veiligheidseisen. 
  • Let op risicofactoren. Zorg ervoor dat u rekening houdt met risicofactoren zoals dunne kabels, niet uitgerolde haspels, ontbrekende afdekplaatjes en stof. Dit helpt om brand te voorkomen. 

Door de elektrische installaties op tijd te laten keuren, kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf veilig is en voldoet aan de verplichtingen van Interpolis. Zo blijft u verzekerbaar voor verzekeraars en voorkomt u brandgevaar in uw bedrijf. Het is daarom belangrijk om een bedrijf te kiezen dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van elektrakeuringen voor agrarische bedrijven. Zo kunt u er zeker van zijn dat de keuring op de juiste manier wordt uitgevoerd en dat alle risico’s worden aangepakt. 

Als u meer wilt weten over de verplichte elektrakeuring voor agrarische bedrijven of als u hulp nodig heeft bij het vinden van een geschikt bedrijf, neem dan gerust contact op met Interpolis of met een specialist bij de Rabobank. Zij kunnen u meer informatie geven en u helpen bij het vinden van een geschikte oplossing voor uw bedrijf. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw elektrische installaties veilig zijn en dat u voldoet aan de verplichtingen van Interpolis. 

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl