Joop Vedelaar: “Innovatie moet een toegevoegde waarde hebben, voor mezelf of voor de klant”

Samen met zijn broer Gerard is Joop Vedelaar in 2000 gestart met Loonbedrijf Vedelaar in Nagele. Zij waren beide al van jongs af aan actief in het akkerbouwbedrijf van hun vader. Hier hebben ze veel kennis opgedaan, die ze binnen het loonbedrijf goed kunnen gebruiken.

“We begonnen met het loonbedrijf”, vertelt Joop, “omdat we wisten dat op den duur het akkerbouwbedrijf te weinig op zou brengen voor twee gezinnen en onze ouders. We gingen kijken wat bij ons paste en kwamen zo uit bij de oprichting van een loonbedrijf. Doordat we opgegroeid zijn in een akkerbouwbedrijf weten we veel van de teelt en van gewassen, waardoor we onze klanten ook goed kunnen adviseren en meedenken in het proces. Hiermee onderscheiden we ons van andere loonwerkers. Wij komen niet alleen om te zaaien of te rooien, maar kijken indien gewenst ook samen met de klant, hoe we dat het beste kunnen doen en met de meeste opbrengst. Voor ons hoort advies geven erbij, we berekenen hier geen hoge kosten voor, zoals adviesbureaus wel doen. Onze klanten waarderen dit”.

Toen de boers begonnen, wilden ze kleinschalig blijven, maar wel met nieuwe moderne machines. “We maakten weinig reclame, maar groeiden toch. Klanten waren tevreden en vertelden dit verder, waardoor we steeds nieuwe klanten kregen. Zij waardeerden onze kennis van de teelt. Dit is ook onze kracht. En dat we niet supergroot gegroeid zijn. We werken nu met vijf tot zeven ZZP’ers. We hebben nog tijd om met de klant om tafel te zitten en te bespreken hoe we het werk aanpakken.”

Het loonbedrijf werkt in een grote regio: de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland, de lijn van Vollenhove tot Elburg. “Zo’n grote regio is nodig”, vertelt Joop. “We hebben hierdoor verschillende teelten, waarvoor we verschillende machines kunnen inzetten en ook qua weer heb je zo’n groot gebied nodig om aan het werk te kunnen blijven. We proberen natuurlijk wel zo min mogelijk te rijden.”

Vedelaar is vooral werkzaam in het graan, bieten, uien en aardappels. Daar doen ze alle werkzaamheden van zaaien tot rooien, spuiten, schoffelen, aanaarden. Ploegen doet Vedelaar niet meer, om de bodem en het bodemleven gezond te houden. In de winter wordt er onderhoud gepleegd en bijvoorbeeld aardappelen gesorteerd.

Precisielandbouw

Steeds meer gaat digitaal. “Wij hebben moderne machines met GPS en computers op de machine die allerlei gegevens bijhouden. Wij krijgen die data en kunnen deze doorsturen naar de klant, in de toekomst zal het zelfs rechtstreeks naar de klant gaan.” Toch zet Joop ook zijn vraagtekens bij al deze digitalisering en innovaties. “Heel veel van de beschikbare data zit ik niet op te wachten. Iets moet een toegevoegde waarde hebben, voor mij of voor de klant.” Wel voordelig is de opbrengstmeting op de machines. “Hiermee kunnen we gemakkelijker kijken of bijvoorbeeld een grovere potermaat uiteindelijk meer opbrengst geeft, meer zaaizaad een hogere opbrengst geeft of een bouwplan beter aangepast kan worden als je ziet dat er verschillen optreden.”

Ieder jaar wordt er geïnvesteerd in een nieuwe machine. “We vervangen ieder jaar één machine. We willen niet groeien in aantal, maar wel de modernste. Het is belangrijk om te blijven investeren in nieuwe machines. Loop je eenmaal achter dan haal je het niet meer in.”

https://loonbedrijfvedelaar.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl