0°C

Vegniek: passie voor innovatieve machinebouw

De roots van Erik van der Vegt, directeur en oprichter van Vegniek in Emmeloord liggen in de landbouw.  In de domeinschuur aan zijn huis bij Luttelgeest begon hij in 2013 met het ontwikkelen van innovatieve machines gericht op de agrarische sector. Hier bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt hij de vooroverkantelaar. De machine is zijn eigen idee, vraag was er nog niet naar, maar hij geloofde erin dat het een succes zou worden en dat werd het.  

In Luttelgeest groeide Vegniek van één naar 2,5 FTE. De Domeinschuur werd te klein. Erik maakte de overweging om bij te bouwen en/of bestaande panden aan zijn bedrijf toe te voegen. Het leek hem op den duur niet ideaal en hij besloot in Emmeloord op Industrieterrein De Munt nieuw te bouwen. Een mooie moderne ruime hal verrees met op de bovenverdieping de kantoren, kantine en vergadermogelijkheden met veel glas, zodat er een mooi en inspirerend uitzicht is over het agrarisch gebied van de Noordoostpolder. Inmiddels is het bedrijf 2,5 jaar gevestigd aan de rand van Emmeloord en flink gegroeid naar tien medewerkers. “Ons bedrijf heeft nu een mooie omvang, waarbij we voldoende capaciteit hebben om klussen aan te nemen en ons kunnen onderscheiden door machines te bouwen die groot fabrikanten niet bouwen en te ingewikkeld zijn voor de kleinere machinebouwers.”

Erik koos voor Emmeloord vanwege de centrale ligging en het wereldwijde aanzien als World Potato City. Met zijn nieuw ontwikkelde aardappellooftrekker richt hij zich dan ook niet alleen op Nederland, maar ook op het buitenland. Twintig procent van de machines gaat nu al naar landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland en Canada. De verwachting is dat de afzet in het buitenland nog flink kan groeien.  

Nieuwe machines ontwerpen en ontwikkelen is de core business van Vegnniek. “Nieuwe machines ontstaan meestal door een inventief idee van onszelf of door vragen uit de markt. We kijken naar wat er in de markt gebeurt, bedenken dan hoe het beter of efficiënter kan, bedenken een oplossing en slaan aan het ontwerpen. Vaak ontwikkelen we machines voor eigen risico, Dan maken we een kleine serie tot 15 stuks en hopen deze te verkopen. Tot nu toe lukt dat altijd. De agrarische sector staat open voor innovatieve oplossingen. Er gebeurt veel, er verandert veel en de sector is bereid mee te veranderen en te verbeteren”.

Ook komt het voor dat een klant met een specifieke vraag vanuit de landbouw of de industrie naar Vegniek komt. “We kijken dan of het gaat om een ontwikkeling die voor meerdere ondernemers geldt. Zo ja, dan kunnen we de ontwikkelingskosten waarschijnlijk over meerdere machines uitsmeren. Gaat het echt om een klantspecifiek product, dan kunnen we het ook maken, maar kunnen we deze kosten niet over meerdere machines verdelen. We zijn een klein flexibel bedrijf met veel kennis en ervaring in huis en vinden deze projecten elke keer een mooie uitdaging om aan te gaan.”

Leerbedrijf 

De jeugd een kans geven om ervaring op te doen, is vanzelfsprekend voor Erik. “We zijn erkend leerbedrijf en bieden afstudeerplekken aan in de techniek. Voor ons is dit ook een mooie manier om mensen te leren kennen en personeel te werven. Tot nu toe lukt het ons goed om stagiairs te behouden als gemotiveerde medewerkers. We streven naar een goede werksfeer zonder drempels. We stimuleren contructeurs dan ook om op de werkvloer mee te helpen en als het kan en ervaring op te doen. We vinden het belangrijk om als team te werken op een gelijke basis en van elkaar te zien waar we mee bezig zijn. Het is belangrijk dat bijvoorbeeld de lasser de constructeur feedback kan geven en andersom. Daarnaast willen we altijd kwaliteit leveren en dat moet je uitstralen. Dat doe je niet alleen met je logo en bedrijfskleuren, maar ook door rust en orde op de werkvloer”.

Ook samenwerking is belangrijk voor Vegniek. “Samenwerking brengt ons verder, als bedrijven versterken we elkaar. We kiezen er bewust voor om samen te werken met bedrijven uit de buurt, zoals Conrad hiernaast maar bijvoorbeeld ook MCM uit Marknesse en Zuidberg in Ens zijn toeleveranciers van ons en wij doen werkzaamheden voor hen. We hebben het geluk dat er veel maakbedrijven in de Noordoostpolder zijn, waardoor we op relatief korte afstand veel zaken kunnen doen. We laten veel halffabrikaten maken, onze focus ligt op het ontwerpen.” De verkoop van de Vegniek-grondbewerkingsmachines en -looftrekkers is uitbesteed aan Mechanisatiebedrijf B. Naaktgeboren BV in Tollebeek. Daarnaast verkopen diverse dealers de vorkenborden en vooroverkantelaars van Vegniek.  

Er zijn nog genoeg uitdagingen voor Vegniek. Elektrificatie is er daar één van. “Agrariërs zien de voordelen van elektrisch rijden en produceren.” Daarnaast wordt vermarkting een speerpunt. “In de Noordoostpolder zijn we al bekend, maar in de rest van Nederland en het buitenland moeten we nog hard werken aan onze naamsbekendheid.”

Meer informatie: https://www.vegniek.nl/nl/.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl