Vijf toepasbare innovaties in smart farming

Smart Farming begint een vlucht te nemen. Niet alleen het platform Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) test sinds 2018 met boeren hoe nieuwe technieken werken. Steeds vaker vallen ontwikkelde innovaties in de prijzen. Wat zijn de slimst beoordeelde technieken in de agrarische sector op het moment?

Dataservice
BioScope, onderdeel van LTO bedrijven, onderscheidt zich met toegepast gebruik van satellieten, waarmee de ontwikkelaars onder meer presentatiekaarten van nieuwe percelen laten zien. Dankzij Gewasmonitoring krijgen ondernemers inzage waar het groeigewas achterblijft en hoe egaal het perceel is. Ook zijn droogtes op te volgen via een BeregeningsSignaal en biedt Bodemmapping inzicht in de bodemstructuur. Naar eigen zeggen levert het bedrijf goede data die eenvoudig te gebruiken is en ook nog eens betaalbaar is. In 2021 won BioScope met de FieldScout-app de gouden Dutch Interactive Award van Emerce en het jaar ervoor de Galileo Masters prijs voor Nederland en de Incubationprijs voor bedrijven.

Hoestmonitoren
Belgische onderzoekers wonnen met SoundTalks de Animal Welfare Award innovatieprijs tijdens EuroTier 2022. Met de tool kunnen luchtwegaandoeningen als hoesten, verkoudheid en heesheid bij varkens beter worden opgemerkt. De eerste tekenen van een luchtweginfectie kunnen met de hoestmonitor sneller worden herkend, aldus de makers. De hoestmonitoren hebben zes microfoons en registreren geluiden in de stal. Een algoritme filtert de hoestgeluiden uit de omgeving. Door vroegtijdige herkenning van aandoeningen kan dit leiden tot betere preventie en nauwkeurigere behandelingen van het vee, waardoor de productie verbetert en kosten dalen.

Robotica
Van de Zweedse Ekobot wordt verwacht dat de sector de machine terug gaat zien. Gijs Krol van Krol Aardappelen uit Gemert testte de onkruidwiedrobot binnen NPPL en ziet deze als een effectieve hulp bij het bestrijden van onkruid bij uien. De bot weet het merendeel van de onkruiden te verwijderen. Soms is de diepte van de wortel van het onkruid een probleem, maar dit kan wellicht worden getackeld als eerder wordt gewied in het seizoen. Het lukte Krol mogelijk daardoor niet zijn herbicidengebruik omlaag te brengen, maar hij wilde zijn land ook geheel onkruidvrij hebben. Hij ziet daarom vooral potentie voor telers in kleigebieden, waar onkruid minder een probleem is. Ook voor biologische telers kan de machine effectief zijn. De Ekobot is te leasen voor circa 30.000 euro per jaar, stelt het platform NPPL in juni 2022.

Ook de van oorsprong Nederlandse Odd.Bot staat in de schijnwerpers. Uit tests blijkt dat de door hun ontwikkelde veldrobot een ruim percentage van 80 procent aan onkruid verwijdert. De ontwikkelaars hebben bovendien financiering ontvangen, waarmee zij de zogenoemde Weed Whacko-robot versneld op de markt kunnen brengen. De robot heeft geavanceerde sensoren en AI-technologie om onkruid op milieuvriendelijke manier te verwijderen. De initiatiefnemers willen met de robot het werk van de biologische akkerbouwers vergemakkelijken. Maar de organisatie wil ook een kostenefficiënt alternatief bieden voor chemische onkruidbestrijding, aldus Martijn Lukaart, CEO van Odd.Bot.

Precisieberegening
Een aanbevolen techniek van NPPL is precisieberegening. Ondernemer Klaas Schenk uit Anna Paulowna stemde samen met de Wageningen University & Research (WUR) de watergift voor de druppelirrigatie af op de grondsamenstelling voor uien en pootaardappelen. Tevens realiseerde Schenk ondergrondse wateropslag en leidde hij regenwater naar een silo van duizend kuub. Een bodemscan is nodig om binnen een perceel nauwkeurig te kunnen sturen, maar bij de huidige insteek en apparatuur, kan worden uitgaan van bodemkaarten, aldus WUR-expert Jits Riepma. De teler bepaalt uiteindelijk aan de hand van bodemvochtsensoren hoe de beregening in vakken plaatsvindt. Agurotech wordt aangevoerd als partij voor beregeningsbeheer.

Evenementen
Smart Farming Kennisdag
Datum: 23 februari 2023
Adres: Sturm Jacobs, Medemblikkerweg 13, Wieringerwerf
Aanmelden: greenportnhn.nl/agenda/smart-farming-kennisdag

Future Farming & Food Experience
Datum: 25 mei 2023
Adres: Boerderij van de Toekomst, Edelhertweg 1, 8219 PH Lelystad
Meer informatie: proeftuinprecisielandbouw.nl/future-farming-food-experience

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl