In 2004 werden de eerste wijnstokken geplant aan de Steenwijkerweg in Marknesse. De eerste jaren werd er nog niet geoogst. Voor de familie Van der Veeken was het onderhouden en goed letten op de groei van de stokken. In 2006 oogsten ze de eerste druiven voor een proef, maar pas na vijf jaar zijn de stokken volgroeid en leveren een volwaardige oogst.
De wijngaard is 3,5 hectare groot en levert 20.000 liter wijn per jaar. In de wijngaard worden verschillende rassen geteeld voor verschillende rode en witte wijnen. De meeste rassen komen uit de PIWI serie. Dit zijn schimmeltolerante en ziekteresistente rassen, die zeer geschikt zijn voor de teelt in Noord-Europa. Alleen met deze rassen is het mogelijk om duurzaam en met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te telen. ‘De wijnteelt is nog volop in ontwikkeling, maar uiteindelijk gaat het om de smaak’, weet Roland van der Veeken.
Voor de witte wijnen teelt Maronesse de druiven: Solaris, Muscaris, Johanniter, Sauvignon Gris en Pinot Gris. De smaak van de wijn wordt in de basis bepaald door de druif en daarna door het hout waarin de wijn gerijpt wordt en de gisting. ‘En natuurlijk door de wijnboer zelf’, lacht Roland. ‘En dat vind ik het leukste. Ik heb het wijn maken geleerd van mijn vader en begin nu zelf het proces goed te begrijpen. Ik snap nu wat er gebeurt als ik de temperatuur verander; of de wijn bitterder wordt of juist frisser. Dat is het mooiste om mee bezig te zijn. Je eigen smaak meegeven aan de wijnen die je maakt.’ Daarnaast ligt de smaak van de wijn ook aan de grondsoort waarop je teelt. ‘We telen hier op het zand van de voormalige Zuiderzee. De IJssel nam dit zand en de mineralen die in de grond zitten mee. Die mineralen geven een specifieke smaak aan de wijn, net als de kalk van de schelpen die hier nog in de grond zitten. De schelpen zijn heel gunstig voor de smaak van de druif.’
Maronesse maakt elk jaar een aantal vaste soorten wijn, zoals de ‘Fruitige Polder’ met een mix van de druiven Johannitus, Solaris en Muscaris en de ‘Pionier’, een volle (Chardonnay) wijn. ‘Voor zo’n volle wijn bottelen we nu een mix van oogst ’23 en oogst ’22’, vertelt Roland. ‘Hoe langer de wijn gerijpt wordt in hout, hoe voller de smaak. Voor de rode wijnen gaat nu een mix van de oogst ’21 en ’22 de fles in na een houtrijping van 18-24 maanden.’
Voor de rode wijnen teelt Maronesse de druiven Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Frühburgunder. De laatste is de Diva onder de druiven, maar wel een moeilijk ras, volgens Roland.
Voor de rosé gebruikt Maronesse de blauwe (rode) druiven. ‘Het sap in een blauwe druif is wit. Van blauwe druiven kun je dus ook witte wijn maken’, vertelt Roland. De schil geeft de kleur aan de wijn. Voor een rosé laten we de schil zo’n twee uur contact maken met het sap. Het overblijfsel van de schillen gebruiken we voor de rode wijn.’
Rondleidingen en proeverijen
Bij Maronesse kun je zelf de wijngaard beleven door een rondleiding in combinatie met een proeverij. Tijdens de rondleiding breng je onder andere een bezoek aan de wijngaard en de wijnkelder en vertelt Bianca van der Veeken graag over het wijnmaakproces en welke apparatuur daarvoor nodig is. Aansluitend kun je genieten van de proeverij.
Van 14 tot en met 16 juni, tijdens het Uit-jeTent festival kun je kamperen in de wijngaard, een unieke ervaring in de Noordoostpolder.
In de boerderijwinkel zijn de eigen wijnen van Maronesse te koop en verschillende cadeau-artikelen en cadeaupakketten.
Naast een wijngaard heeft de familie Van der Veeken 150 hectare akkerbouw met aardappelen en uien. Ook deze worden in de boerderijwinkel verkocht.
Voor meer informatie en boekingen van de rondleidingen en proeverijen: https://maronesse.nl/ Voor kamperen tijdens het Uit-jeTentfestival: https://uit-jetent.nl/accommodatie/maronesse-wijngaard/