0°C

Bloesembeelden in oktober

Christian van Os: ”Blog Data Gedreven Advies”

Bloesemwaarde en bloesemkaarten bepalen de strategie voor vruchtdunning.

De bloesembeelden die in oktober zijn gemaakt, bespreek ik met de teler en teeltadviseur ter plaatse. Ja bloesem in oktober klinkt misschien vreemd maar in Zuid-Afrika is dat de gewone gang van zaken. Daar ben ik heen geweest om te adviseren over genomen bloesemkaarten en wat we daar mee kunnen gaan doen. De bloeiperiode in Zuid-Afrika is langer als in Nederland. De periode tussen het verschijnen van de eerste bloemen en de laatste bloemen is zeer lang. Dat maakt het kiezen van een strategie ook ingewikkelder. Om een goed beeld te krijgen van de bloei, worden er daarom twee drone-vluchten gedaan. Het principe is verder wel hetzelfde als in Nederland: aan de hand van de bloesemwaarde bepalen we een strategie voor de vruchtdunning. Hierbij zetten we in op zo min mogelijk handdunning.

Een samenwerking met telers aan de andere kant van de wereld helpt ons om nieuwe inzichten meer toe te passen. We kunnen zo veel van elkaar leren; wat werkt wel en wat werkt niet door invloeden als bodem en klimaat. We kunnen de techniek nu twee keer per jaar in de praktijk brengen en steeds verder verbeteren om de teelt zo efficiënt mogelijk te maken.

Ik vind het mooi om te zien dat er perspectief is voor de nieuwe technieken over de gehele wereld. Het aankomende teeltjaar is voor ons in Nederland nog ver weg dus aan bloesem denken we nog niet. De winter kunnen we wèl gebruiken om terug te blikken hoe de dunning is verlopen op het bedrijf. En of er nog verbeterpunten zijn aan te brengen in onze eigen Nederlandse teelt.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl