9°C
Broken clouds

‘Een nieuwe schuur met smoel’

Het eindresultaat valt op. Het uitgelichte hout trekt de aandacht en levert veel positieve reacties op van bezoekers en bekenden die langsrijden. ‘Een nieuwe schuur bouw je voor je leven. Deze mag dan ook best smoelen zonder te overdrijven’, vindt akkerbouwer André Broeze.

‘Ik vind het zelf erg mooi geworden, een functioneel gebouw met kantoren, kantine, 2 kistencellen, 3 cellen voor bulkproducten en al rekening houdend met een eventuele uitbreiding. Het is wel iets luxer geworden, dan ik eerst voor ogen had’. Zowel de bouwer, in de persoon van Jacob Loosman als Broeze zelf zijn trots op het resultaat. ‘Het is fijn om hier te zijn’. 

Zo’n twee jaar geleden hoorde Jacob Loosman van Bouwbedrijf Doorn, op een verjaardag dat André plannen had om een nieuwe schuur te bouwen. Hij belde Broeze zelf op en vroeg of ze mee mochten denken in de nieuwbouwplannen. Direct na de eerste kennismaking klikte het goed tussen de beide mannen en werden er afspraken gemaakt om een aantal schuren gebouwd door Bouwbedrijf Doorn te bekijken. Kwaliteit en afwerking hebben een hoge prioriteit bij Doorn en dat was te zien. Plan en uitgewerkte tekeningen werden gemaakt en na nog wat aanpassingen werd het voortraject gestart, waarbij er vooral in het vergunningentraject bij de gemeente wat hobbeltjes genomen moesten worden.  

Uiteindelijk kon er in mei 2021 gestart worden met de bouw. Door corona waren materialen moeilijk verkrijgbaar, gingen de prijzen omhoog en moesten beslissingen soms snel genomen worden, maar het lukte om alle cellen net voor de oogst klaar te hebben. Zo konden in augustus de eerste bio-aardappelen naar binnen gereden worden, terwijl de dakgoten nog geplaatst werden. Daarna volgden de uien, weer aardappelen en de rode bieten. 

De nieuwe schuur heeft 5 bewaarcellen met een totale opslag van 2.700 ton. Hiervan kan 1.000 ton in kisten bewaard worden. Binnen het gebouw kan opgeschaald worden naar 3.200 ton oftewel 2.600 kisten.  

Twee cellen zijn ingericht voor bio producten, in drie cellen kunnen bulkproducten los gestort worden. Deze cellen kunnen gemakkelijk omgebouwd worden naar kistencellen en zijn daardoor multifunctioneel inzetbaar. Broeze teelt een derde bio en twee derde gangbaar. Bij meer opslag van bioproducten zijn er meer kistencellen nodig, waar dan eventueel naar omgeschakeld kan worden.  

André Broeze nam samen met zijn vrouw het akkerbouwbedrijf over van zijn schoonouders. Hij is afgestudeerd aan de Hogere Landbouwschool in Dronten en werkte daarna bij verschillende agrarisch gerelateerde bedrijven. Daarnaast werkte hij in deeltijd op de boerderij. In 2005 kwam hij in de maatschap met zijn schoonouders met als doel de boerderij over te nemen.  

Naast akkerbouwer is André bestuurlijk actief als voorzitter van de telerscommissie van Aviko en doet hij gewasschade taxaties voor Agriver. Ook is hij bestuurlijk actief in het windmolenpark dat hij samen met een aantal andere agrarisch ondernemers in bezit heeft.  

Hun samenwerking ervaren Broeze en Loosman als zeer plezierig, constructief, recht door zee en positief. ‘Het is te merken dat het team van Bouwbedrijf Doorn erg ervaren is in de bouw van dit soort bewaarplaatsen. Ze gaan er echt voor. Erg blij met het eindresultaat’, aldus Broeze.  

Voor meer informatie: bouwbedrijfdoorn.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl