14°C
Heavy Rain

Groeiende werkgelegenheid Seed Valley

seed valley

Laatste cijfers geven aan dat de sector nog altijd groeiende is

Tientallen bedrijven in Noord-Holland spelen een cruciale rol in de wereldwijde ontwikkeling van groente- en bloemenrassen. De zaden en innovatieve technologieën die hier worden voortgebracht, vinden hun weg naar klanten over de hele wereld. Recente cijfers laten zien dat meer dan 90% van de omzet buiten Nederland wordt gegenereerd. De sector is niet alleen van essentieel belang voor Nederland, maar draagt ook bij aan de wereldwijde innovatie in de landbouw en tuinbouw

In opdracht van Seed Valley heeft BDO afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de gezamenlijke omzet en werkgelegenheid van de veredelings- en zaadtechnologiebedrijven in Noord-Holland. De resultaten bevestigen dat Seed Valley blijft groeien, zowel in omzet en als werkgelegenheid. De bedrijven hebben bovendien positieve verwachtingen voor de komende jaren: een gemiddelde groei van 20% in omzet.

Werkgelegenheidsgroei en kansen
Om deze groei te realiseren, verwelkomen de Seed Valley bedrijven jaarlijks zo’n 350 nieuwe collega’s. Met functies op verschillende niveaus, variërend van onderzoek en veredeling tot sales en HR, biedt de sector een breed scala aan carrièremogelijkheden.

Op dit moment werken er meer dan 3500 collega’s bij een van de aangesloten bedrijven van Seed Valley. Jaarlijks worden er gemiddeld 370 vacatures uitgezet, wat meer dan 10% van alle posities is.
Naar verwachting zijn er jaarlijks nog eens 6% nieuwe rollen (meer dan 200 nieuwe collega’s) nodig, bovenop pensionering en uitstroom.

Delia Bakker, programmamanager bij Seed Valley geeft aan: “Gezien de huidige arbeidsmarkt is het nu meer dan het moment om mensen te informeren over de diverse carrièremogelijkheden binnen de sector. Dit is een van de kernredenen voor de oprichting van Seed Valley. Dat werpt zeker nu haar vruchten af door vanuit Seed Valley samen mensen te enthousiasmeren voor de sector.”

Hightech investeringen en innovatie
Om hun positie op de wereldmarkt te behouden, investeren Seed Valley bedrijven gemiddeld 16% van hun omzet in onderzoek en nieuwe technieken. Deze investeringen zijn aanzienlijk hoger dan investeringen in andere sectoren.

De investeringen in onderzoek zijn essentieel voor de ontwikkeling van rassen met een hogere opbrengst, resistentie tegen ziektes en verbeterde smaak van groentes. Het gebruik van moderne technologieën, zoals het analyseren van DNA van een plant, versnelt het veredelingsproces aanzienlijk.
Wat vroeger 10-15 jaar duurde om een resistent ras op de markt te brengen, kan nu soms als in 5-10 jaar worden gerealiseerd.

Over Seed Valley
Nederland is wereldwijd koploper als het gaat over de ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen en bijbehorende technologie. Seed Valley is de aanduiding voor het wereldwijde centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, gelegen in het noorden van Noord-Holland. Tientallen innovatieve bedrijven ontwikkelen hoogwaardige rassen en nieuwe technologie voor de groente- en sierbloementeelt. Vanuit hier gaan zaden naar lokale telers over de hele wereld.

Het samenwerkingsverband Seed Valley werd vijftien jaar geleden in het leven geroepen toen de zaadveredelingsbedrijven problemen verwachtten met het aantrekken van voldoende gekwalificeerde medewerkers. Jaarlijks zijn er bij deze bedrijven in Noord-Holland zo’n 400 vacatures. Onder de vlag van Seed Valley worden toekomstige werknemers enthousiast gemaakt om een opleiding en een carrière te kiezen in de zaadindustrie.

Link naar digitale versie van de factsheet: Factsheet – informatie over Seed valley

seed valley factsheet

Over BDO
BDO is een wereldwijd accountancy- en adviesbureau dat zich richt op het helpen van bedrijven bij het bereiken van hun doelen. Onze diensten zijn op maat gemaakte oplossingen die passen bij de specifieke behoeften en doelen van onze klanten.

BDO heeft een sterke focus op innovatie en technologie en is voortdurend op zoek naar manieren om haar diensten te verbeteren en haar klanten te voorzien van de beste oplossingen die beschikbaar zijn. Het bedrijf heeft meer dan 90 jaar ervaring en biedt een breed scala aan diensten, waaronder audit en assurance, accountancy, belastingadvies, bedrijfsadvies en corporate finance.

Dit doen wij in Nederland met bijna 2.600 professionals en wereldwijd met meer dan 91.000 medewerkers in meer dan 167 landen. Hierdoor is BDO in staat om haar klanten te voorzien van lokale expertise én wereldwijde inzichten. Een unieke positie die ons in staat stelt allerbeste service en topkwaliteit te leveren aan onze klanten. Van mkb- tot familiebedrijven en van publieke organisaties tot internationale ondernemingen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl