0°C

Hennie de Haan afgetreden als voorzitter NVP

Hennie de Haan nam woensdag 8 september live afscheid als voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders op de Dutch Poultry Expo. De afgelopen zes en een half jaar was ze het gezicht van de pluimveehouders en regelmatig in de media vanwege vogelgriep of fipronil om voor de belangen van de kippenboeren op te komen. Haar naam had ze mee: Radio 538 heeft zelfs de Hennie de Haan cup.

De Haan legde per 1 juli haar voorzittershamer neer. In een digitale algemene ledenvergadering kozen de leden pluimveehouders Bart-Jan Oplaat als haar opvolger. Hennie de Haan was de afgelopen 6,5 jaar een boegbeeld van de pluimveesector. Als nieuwkomer in de sector en zonder politieke ervaring met een open blik streed ze voor het algemeen belang van alle pluimveehouders. Samen oplossingen zoeken en in gesprek blijven was haar credo.

Hennie de Haan cup

Heel Nederland kent inmiddels kippenwoordvoerdster Hennie de Haan. Amper benoemd als voorzitter kwam ze in het nieuws vanwege de vogelgriepuitbraak in november 2014. Vanwege de fipronilcrisis kwam Hennie opnieuw vaak in de media om in alle rust zaken uit te leggen op basis van de feiten. In een poging tegenwicht te bieden aan het doorgeschoten beleid en de media hype.

Haar naam paste ook geweldig bij haar functie: voor Radio 538 een reden om de Hennie de Haan cup in het leven te roepen. Elke ochtend noemt Frank Dane de leukste inzendingen voor de Hennie de Haan cup in De 538 Ochtendshow.

Verrassend onderzoek

“Ik handel vanuit feiten, niet vanuit emotie”, memoreerde De Haan haar bestuursperiode. Vanuit die insteek heeft ze samen met sectorgenoten afgelopen jaar een opinie onderzoek laten uitvoeren. Een onderzoek naar de verwachtingen en percepties van de Nederlandse bevolking met betrekking tot de pluimveehouderij, kippenvlees en eieren. “Met opvallende resultaten: zo eet 97 procent van de Nederlanders vlees. Dat percentage verwacht je niet als je de landelijk media en tv hoort en ziet. Die resultaten willen wij graag delen met iedereen. Feiten die de waarheid spreken”, aldus De Haan.

Opvolger

Haar opvolger Bart-Jan Oplaat wacht een mooie taak om bruggen te bouwen. “Er is een groot kennisgebrek over de pluimveehouderij in de politiek, de media en bij de burger. Dat willen wij verbeteren. Iedereen is altijd van harte welkom om met ons te sparren maar ook om kennis op te doen of foto’s te maken”, zegt Oplaat. Opgegroeid op een pluimveebedrijf en gewerkt in diverse deelsectoren van de pluimveehouderij neemt hij het voorzitterschap over. Het belang van krachtenbundeling in de pluimveesector is groot. Het aantal bedrijven wordt minder. Gezamenlijk en professioneel de belangen behartigen en één geluid in Den Haag en Brussel laten horen en de feiten over de Nederlandse pluimveehouder delen met de burgers is het doel zodat de Nederlandse pluimveehouder kan blijven bestaan als een van de vooruitstrevendste en beste sectoren ter wereld. Kippenvlees en eieren passen perfect in hedendaagse voedselmenu. We leveren lekker en gezond voedsel, dat makkelijk te bereiden is en een zeer lage milieu footprint heeft.

Met vertrouwen in de toekomst en de focus op betere verdienmodellen en regeren met feiten gaat NVP vol energie verder op de ingeslagen weg om de belangen van de pluimveehouders te behartigen. De pluimveehouderij loopt voorop in verduurzaming en speelt in op wensen van de samenleving, maar dat kan alleen als daar ook een reële beloning tegenover staat.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl