De bietencampagne is puur genieten voor hobby-chauffeur Jan Scholtalbers uit Emmeloord. Tachtig jaar wordt hij over twee maanden, maar zijn ritjes in de vrachtwagen laat hij niet schieten. Dit jaar heeft hij net weer opnieuw zijn code 95 voor beroepschauffeurs gehaald, dus kan hij weer vijf jaar vooruit.
Scholtalbers heeft pas op latere leeftijd zijn rijbewijs gehaald. “Ik heb altijd lesgegeven, onder andere biologie op de Bonifatius MAVO in Emmeloord. Daar stopte ik in 2003, maar van tevoren wist ik al dat ik niet stil ging zitten. Het meerijden met een vriend op de vrachtwagen vond ik altijd prachtig en daarom ben ik zelf gaan lessen. Ik verwachtte niet direct een baan te vinden als vrachtwagenchauffeur en was dus ook uiterst verbaasd toen ik, terwijl ik nog aan het lessen was, al gebeld werd door Post en Haveman uit Dronten of ik bij hen wilde komen rijden. Na mijn rij-examen heb ik ze opgebeld en ben tot mijn pensioen, naast mijn werk in het onderwijs op zaterdag voor hen gaan rijden. Toen waren oudere chauffeurs nog vrijgesteld van code 95, dus dat kon gewoon. Tegenwoordig gelden die vrijstellingen niet meer en moeten ook wij blijven leren.”
Dat lijkt ook logisch als je kijkt naar het grote aantal oudere vrachtwagenchauffeurs in de transportsector. “Post en Haveman heeft zo’n 150 chauffeurs in dienst en daarvan zijn er schat ik dertig procent zestig plus. Het werk op een kipper is lichamelijk dan ook goed te doen, je wordt geladen en lossen gaat automatisch, daarbij hebben we elektrische zeilen in geval er afgezeild moet worden. Daarnaast ben ik ontzettend fit, ik breng regelmatig mijn werkbrieven op de racefiets naar Dronten.”
De bietencampagne gaat van september tot en met halverwege januari 24 uur per dag door. Scholtalbers rijdt tegenwoordig alleen overdag, tussen zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds. “Ik mag als het zo uitkomt thuis koffiedrinken, omdat ik in Emmeloord zo dicht bij de afrit van de snelweg woon. Dit vinden mijn vrouw en ik erg leuk! Dit jaar rij ik voor het eerst vijf dagen in de week. En dat terwijl ik eerst nog tegen mijn werkgever Leo Haveman had gezegd dat het mooi was geweest en ik ermee wilde stoppen. Daar krijg je spijt van zei hij toen. Ook mijn vrouw vroeg dit jaar nog: zou je dat nu wel weer doen, die bietencampagne? Maar ja ik geniet ervan en dat weet zij ook.”
Toen een bevriende boer zei dat hij ook op cursus wou gaan voor code 95, was Scholtalbers snel overgehaald. “Samen zijn we op cursus geweest en we rijden nu allebei de bietencampagne en in dezelfde chauffeursgroep. Er is krapte op de arbeidsmarkt en wij zijn uiteraard flexibel, perfect voor het seizoenswerk van Post & Haveman, wij oudjes dragen dus een zeer gewaardeerd steentje bij.”
Scholtalbers heeft zijn eigen ‘wijk’ tussen Biddinghuizen en Swifterbant waar hij de bieten bij de boeren ophaalt. Aangekomen op het erf staat er een kraanmachinist klaar om de bieten met grote scheppen in de vrachtwagen te laden. Deze 35 ton bieten gaan naar de suikerfabriek in Groningen. Meestal doet hij 2,5 ritten op een dag. De vrachtwagen zet hij het liefst vol in Emmeloord neer, zodat hij de volgende ochtend meteen naar de fabriek kan. Een tweede suikerfabriek staat in Dinteloord. Als er geen aanvoer naar de fabriek in Groningen mogelijk is, rijdt Scholtalbers de bieten daar heen.
Buiten de bietencampagne rijdt Scholtalbers minder, maar als hij drie weken geen belletje heeft gehad, dan belt hij zelf naar de zaak of ze geen ritje voor hem hebben. “Er heerst een fijne werksfeer, zowel onder de chauffeurs als op kantoor. We hebben een sociale directie, die regelmatig vraagt hoe het gaat en met je meeleeft.”