14°C
Broken clouds

Videofarmer Sytze Bakker voelt zich in de lucht helemaal in zijn element

default

Een noodlanding van een S11 van de Stichting Fokkerfour op zijn akker in december 2008 maakte grote indruk op Sytze Bakker uit Nagele. Stichting Fokkerfour bestaat uit vier Fokker S11 lestoestellen voor marine en luchtmacht uit eind jaren ‘40 die nu door voormalig piloten van de luchtmacht in de lucht worden gehouden.

Op Aviodrome dagen is het mogelijk om mee te vliegen met Fokkerfour. Daarvoor is Sytze gevraagd om samen met een piloot van Fokkerfour Dominique van Wijk een ‘Flight Safety’ film te maken die nodig is omdat het oude vliegtuigen zijn. Uiteraard werd hem in 2009 zo’n vlucht aangeboden met Arie Pals, de piloot die op zijn land terecht kwam.  Trots is hij dat hij in 2015 op de eerste koningsdag boven Dordrecht met Fokkerfour Koning Willem Alexander een keer heeft gefilmd, dit item is gebruikt door de NOS in de samenvatting van die dag. Een paar keer mocht hij mee om een ‘missing man’ formatievlucht (als iemand in de luchtvaart is overleden) vast te leggen. Indrukwekkend!

Sytze Bakker werd geboren in een woonark in Emmeloord. Zijn ouders kwamen vanuit Friesland, na een bezoek aan een zwager/broer in Vollenhove in de Noordoostpolder terecht. Vader Bakker werkte bij de Directie IJsselmeerpolders en had wat los land voor pootaardappel teelt. Later verhuisden ze naar Luttelgeest en werd er ingeschreven voor een boerderij bij Marknesse. Door de watersnoodramp van 1953 in Zeeland kwam die boerderij er niet, maar bij de laatste uitgifte in 1958 had Bakker het geluk de één na laatste te bouwen boerderij toegewezen te krijgen. Om de bouw te overbruggen verbleef het gezin een winter in Kamp Nagele. Terwijl Sytze op schoolreis was werd er verhuist van het Kamp Nagele naar de boerderij. ‘Ik vind het nog altijd jammer dat ik de verhuizing niet meegemaakt heb. Ik ging ’s ochtends weg van het kamp en ’s avonds kwam ik terug in de boerderij, een aparte gewaarwording.’ Bakker runde een gemengd bedrijf met 12 ha akkerbouw en koeien. Later werd de veeteelttak afgestoten om plaats te maken voor een gesloten varkenshouderij.

Sytze (75) runt nog steeds de boerderij, maar zijn grote passie is het in beeld brengen van de werkzaamheden op het land en voor opdrachtgevers uit verschillende branches.

Fotografie
Zijn passie voor fotograferen begon in zijn diensttijd lichting 68-3. In plaats van naar de kroeg te gaan, dook hij de DOKA (donkere kamer) in. Hij was gelegerd in Bergen op Zoom voor een rijopleiding van twee maanden en haalde daar zijn rijbewijs op een DAF YA 328 (Dikke DAF). Daarna volgde de overplaatsing naar een parate afdeling van het onderdeel Lichte Lua (luchtdoel artillerie) in Ede als chauffeur van de radar installatie. Met het afzwaaien vroeg zijn commandant of hij de groepsfoto wilde maken van de hele afdeling. Dit was een grote eer!

De camera’s toen waren onvergelijkbaar met de camera’s van nu. Toen al verklaarde Sytze: ‘de camera doet er niet toe, het gaat erom hoe je de foto maakt’ en dat vindt hij nog steeds. Maar hij is wel met de ontwikkelingen van de fotografie meegegaan.

Sytze maakt foto’s voor onder andere Boerderij.  In de gedrukte pers wordt vaak maar één foto bij een artikel geplaatst, op internet kan gemakkelijk een hele reeks geplaatst worden.

Sytze was één van de eerste fotografen voor Boerderij die de graanoogst vanuit een vliegtuig in beeld bracht. ‘De combines die gebruikt worden voor de oogst van granen zijn schitterende fotomodellen, die ik graag in beeld mag brengen, voor mij een favoriet onderwerp. Omdat je digitaal nu zoveel foto’s maakt, is het veel uitzoekwerk om een goed beeldverhaal te maken. Je wilt geen drie op elkaar lijkende foto’s plaatsen. Voor het bewerken van de foto’s en het schrijven van het onderschrift bij iedere foto ben je inclusief de opnamen zo maar een dag bezig.

Drone
Sinds 2013 werkt Sytze met een drone waarmee hij foto’s en video’s maakt. Om hiermee te mogen vliegen, moest er een cursus gevolgd worden en sinds een paar jaar  in verband met Europese wetgeving via een cursus op internet. ‘De meeste opnamen maak ik nu met de drone met toestemming op de locaties. In sommige gebieden mag niet met de drone gevlogen worden. Soms is het dan wel mogelijk om vanuit een vliegtuig opnamen te maken. Dan huur ik een Cessna in voor een vlucht’.  Ook maakt videofarmer Sytze Bakker veel opnames van projecten zonnepanelen in den lande voor ‘Beter Duurzaam’ uit Vaassen.

Vliegen
Over vliegen raakt Sytze niet uitgepraat. Of het nu is met de drone, met een vliegtuig of met een luchtballon, maar de piloten van Fokkerfour en vooral zijn piloot Dominique zijn toch wel zijn favorieten. Hij maakte ook zelf een noodlanding mee op een kavelpad aan de Havenweg bij Nagele. ‘Mijn vrouw werd gebeld door verschillende mensen dat er een noodlanding in de buurt was, maar ik zat zelf in dat vliegtuig. Na een rondje Wieringermeer-Afsluitdijk-Friesland begon de moter te trillen bij Espel en liep de temperatuur op. De oorzaak was een kapotte cilinder. Door goed en kalm reageren van mijn piloot Dominique heb ik nooit angst gevoeld. We kwamen veilig aan de grond’.

Ook is hij vrijwilliger bij Museum Nagele waar hij iedere drie maanden van een wissel expositie als uitleg een video maakt wie de  exposanten zijn en wat hun werk is met als doelgroep de bezoekers van Museum Nagele.

Videofarmer is te volgen via: facebook.com/videofarmer1

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Voor meer informatie, kunt u onze Facebook pagina bezoeken!

Relevante artikelen

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Heeft u ook een mooi verhaal voor de Westfrieskrant?

Tip onze redactie!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl